Baránek: Od Kočnera by to bolo veľmi hlúpe

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    Hneď v úvode týždňa predseda NR SR zverejnil status, v ktorom hovorí o zbytočnosti európskych sankcií voči Rusku. Na to prišla vlna kritiky z koaličného Mosta. Napríklad Katarína Cséfalvayová uviedla, že Danko koná v rozpore s oficiálnou líniou Slovenska v zahraničnej politike, rovnaký názor má aj štátny tajomník na ministerstve obrany Róbert Ondrejcsák. Ako vnímate tento spor?

    V prvom rade ide o hodnotový a ideový spor. Andrej Danko sa nikdy netajil svojimi blízkymi vzťahmi k Ruskej federácii. Iný názor na túto krajinu majú pravicovo-liberálne kruhy v Moste-Híd, ale treba povedať, že aj to je legitímne. V tomto smere by som však nepovedal, že naša zahraničná politika je jasne a jednoznačne zadefinovaná, pretože aj v nej vidíme isté disproporcie, respektíve nezrovnalosti.

    Jedna vec je zahraničná politika, ktorú robí vláda, a druhá tá, ktorú robí prezident. Tieto dve skutočnosti nie sú celkovo kompatibilné, pričom konflikt medzi nimi pretrváva už dlhšie, ale nerobil by som z toho vedu. Jedna aj druhá strana má argumenty, prečo konajú tak, ako konajú.

    Samozrejme, stále sa rozprávame o Kryme, ale ten je historickou a geopolitickou záležitosťou. Na to, čo sa tam vlastne stalo, sú rôzne uhly pohľadov a treba povedať, že to, čo sa tam stalo, sa nedá odfiltrovať od situácie, ktorá sa udiala v Kosove. Zapájať sa do tejto debaty by bolo na dlho a nedá sa to riešiť jednoduchými mediálnymi posolstvami.

    Môže na takomto spore padnúť vláda? Respektíve môže spor zhoršiť vyhliadky pre budúcu spoluprácu SNS a Mosta?

    Určite sa nestane, že by cez takýto spor padla vláda, lebo nejde o nezrovnalosti, ktoré by sa tam udiali prvý raz. V prípade budúcej spolupráce Mosta a SNS by išlo iba o hypotézy. V prvom rade sa musia obe strany dostať do parlamentu a treba povedať, že v tomto smere je na tom horšie Most ako SNS. Nejde však o kauzu, ktorá by mala zásadným spôsobom zamedziť spolupráci, ak by k tomu v budúcnosti došlo.

    Voliči Andreja Danka však podľa prieskumov jeho prístup k Rusku oceňujú. Ako hodnotíte túto skutočnosť?

    Ide o fakt. Sú to chýry, ktoré nadväzujú možno až na štúrovcov alebo slovanský dub, pričom ide o veľmi naivnú myšlienku. A to z dôvodu, že idealizovanie si Ruska vnímam skôr ako vymedzovanie sa ľudí voči liberalizácii západnej kultúry, pretože väčšinou ide o konzervatívnych voličov. Rovnako konzervatívna je aj ruská politika v prípade hodnotových tém.

    Ale v tom, čo robí Ruská federatívna republika, treba mať súdnosť a otvorené oči. Ide najmä o propagandu, ktorá niekedy prekračuje všetky hranice. V tejto súvislosti chcem spomenúť aj hodnotenie invázie do Československa v roku 1968, ktoré bolo a je absolútne neprijateľné a s históriou nemá nič spoločné. Proste ide o čistú propagandu.

    Títo nadšenci Ruska by mali rozlišovať medzi tým, čo sú relevantné dôvody a čo propaganda. Platí to však aj naopak pre takzvaných liberálov.

    Veľkú diskusiu momentálne vyvolávala aj návrh Smeru k voľbe ústavných sudcov, ktorú kritizuje koaličná strana Most-Híd, pričom povedali, že takéto znenie novely nepodporia. Ako vy hodnotíte tento návrh?

    Myslím si, že v tejto téme má prezident svoje miesto napriek tomu, že tu funguje parlamentný systém. Prezident je volený priamo občanmi a jeho kompetencie sú podhodnotené. Podľa môjho názoru by jeho právomoci mali byť silnejšie, treba však uviesť, že legitimitu má silnú a návrh, ktorý predkladá Smer, by išiel proti tejto filozofii, rovnako aj proti filozofii priamej voľby prezidenta.

    Môžu sa odvolávať na to, že máme parlamentný systém, lebo ide o pravdu s tým, že tu vládne premiér, ale nesmú zabúdať na priamu voľbu prezidenta. V tomto smere by som danú možnosť prezidentovi nebral.

    Ide o prehru Smeru, keďže to Most nepodporil?

    Nenazval by som to prehrou, ale neúspechom.

    Za posledný týždeň vyšli na povrch aj nové informácie v prípade vraždy Jána Kuciaka. Stále je otvorená otázka, či hlavným objednávateľom nebol Marián Kočner. Čoraz viac informácií sa objavilo na Alenu Zsuzsovú, s ktorou mal Kočner blízke kontakty. Ako sa vy pozeráte na toto podozrenie?

    Je pravda, že podľa súčasných informácií sa celá vec zastavuje u Kočnera, lenže nevieme, nakoľko sú informácie, ktoré sa dostávajú do médií, reálne. Nevieme, či ide o všetky informácie a či sú ucelené. A to z dôvodu, že Kočner bol v prípade politiky bratislavskou postavičkou, ale takíto ľudia ako on skôr pristupujú k iným formám nátlaku ako rovno k vražde. Takíto ľudia používajú vraždu skôr vtedy, ak sa potrebujú zbaviť svedkov alebo potrebujú zastaviť zverejnenie nejakého naozaj závažného faktu, ktorý by mohol ohroziť vysokopostavených ľudí. A toto mi na Kočnera proste nesedí, stretával sa s kadekým, ale nemal až také dôležité aktivity s ľuďmi z vysokej politiky, kde by jediným riešením bola práve vražda. Na Kočnera sa mi to proste zdá ako príliš prvoplánové a primitívne, pričom Kočner nie je primitív. Z jeho strany by išlo o hlúpy krok.

    Doteraz obvinená objednávateľka vraždy Alena Zsuzsová má byť spájaná aj s vraždou bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Rovnako sa tvrdí, že si mala robiť databázu fotografií, videí a informácií o mocných mužoch, ktorých kontaktovala. Ako vy vnímate údajnú komunikáciu Daniela Lipšica s ňou? Boris Kollár koniec koncov konštatoval, že to bola typická volavka… 

    S vyjadrením Borisa Kollára súhlasím. Nejdem hodnotiť morálny profil ani Lipšica, ani Zsuzsovej, ja som komunikáciu medzi nimi čítal. Išlo o normálnu šteklivú konverzáciou medzi mužom a ženou, ktorú na záver Lipšic uťal a zrušil ju. Zrejme sa dostal  k istým informáciám, ktoré nemohli byť iné ako to, že Zsuzsová je volavka a ide o pascu. To, čo si vypisovali, je medzi nimi, rovnako tak aj to, čo je, alebo nie je pravda. Ja to nehodnotím ani to nejdem moralizovať, ale v tomto smere súhlasím s vyjadrením šéfa Sme rodina. Zsuzsovú proste niekto používa na takúto prácu, teraz je ale dôležité, kto to bol. Je možné, že to bol Kočner, ktorý týmto spôsobom chcel kompromitovať Lipšica, ale to neznamená, že bol objednávateľom vraždy. Rovnako je možné aj to, že to bol niekto iný.

    - Reklama -