Afganistan: Do veci sa vkladá Rusko. Američanom to prekáža

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Podľa MF Dnes sa vojna podobá jednak Vietnamu, jednak prvej svetovej. Vietnam pripomína tým, že technologicky vyspelá okupačná sila zabrala veľké mestá a obývané územia, ale nechala Talibanu zvyšok. Taliban tak údajne kontroluje tri štvrtiny afganského územia. Prvú svetovú zase pripomína tým, že ani jedna strana nie je schopná dosiahnuť víťazstvo, takže je vojna čoraz krvavejšia. Taliban chce urvať pred mierovým rokovaním čo najviac ziskov.

    Zabitie inštruktorov z NATO vraj nie je v afganskej armáde nič výnimočné, umiera tak podľa MF Dnes každý piaty vojak NATO v oblasti. Regrúti často pochádzajú z primitívnych dedín a nikto nevie, prečo do armády vstúpili a či nie sú špehmi pre Taliban. Veľa ich pri výcviku zmizne, niektorých prestane baviť, niektorí odídu informovať Taliban o taktikách a zbraniach afganskej armády.

    Že sa s Talibanom bude musieť rokovať o kontrole nad územím, uznávajú azda všetci. Svoju rolu v rokovaniach by mohlo zohrať aj Rusko. Už v auguste ozbrojenci prijali pozvanie na mierové rozhovory organizované Kremľom. Tieto sa síce pre protesty afganskej vlády nekonali, ale prijatie pozvania o niečom svedčí. Podľa analytikov sa chce Rusko v oblasti znovu uchytiť. Jednak aby posilnilo svoj v deväťdesiatych rokoch pošramotený status veľmoci, ďalej preto, aby chránilo svoje hranice pred potenciálnym vznikom radikálneho islamského štátu v Strednej Ázii. Islamský štát sa v Afganistane uchytil a Taliban o konkurenciu nestojí. Nechuť k Rusom zrejme po sedemnástich rokoch americkej prítomnosti už vymizla.

    Američania o Rusko v Afganistane tiež nestoja, zvlášť keď sa prezident Trump snaží pritlačiť ho k dohode. „Vieme, že sa Rusko pokúša podkopať náš vojenský prínos a vraziť klin medzi USA a ich partnerov v NATO,“ uviedol generál John Nicholson, donedávna vrchný veliteľ amerických síl v Afganistane. Moskva to podľa servera iDnes.cz odmieta s tým, že predala Američanom vojenské vrtuľníky určené pre afganskú armádu. Američania ďalej tvrdia, že Rusko Taliban vyzbrojuje. Nicholson vyhlásil, že mu afganskí velitelia priniesli zbrane a tvrdili o nich, že ich Talibanu dali Rusi. Presvedčivé dôkazy však zatiaľ chýbajú.

    Podľa servera iDnes.cz sa Rusi len snažia posilniť nepriateľa Islamského štátu, pretože Taliban nie je hrozbou pre ich strategické záujmy. Čo údajne Američanom, ktorí sami nadviazali s Talibanom neformálne kontakty, prekáža najviac, je obava, že vznikajúci vzťah medzi organizáciou a Ruskom dodá povstalcom dostatok sebadôvery na to, aby odmietli mierové rozhovory s nimi.

    Pôvodný článok nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -