Hillary Clintonová: Chcela by som byť prezidentkou

    0
    Hillary Clintonová po oficiálnom prijatí nominácie Demokratickej strany na prezidentku USA. (Autor: TASR)

    Do budúcich prezidentských volieb zostávajú ešte dva roky, ale už teraz sa hovorí o tom, kto by v nich mohol kandidovať. Málokto po porážke Clintonovej s Donaldom Trumpom čakal, že medzi kandidátmi sa môže znovu objaviť práve bývalá ministerka zahraničia. Clintonová bude mať v roku 2020 sedemdesiattri rokov a už v rámci poslednej prezidentskej kampane sa hovorilo o jej nie veľmi pevnom zdraví po tom, ako sa najmenej dvakrát zrútila na verejnosti.

    Všetko však nasvedčuje tomu, že jej zdravotný stav buď nebol taký vážny, alebo sa dnes sedemdesiatjedenročnej ľavicovej političke podarilo natoľko zrelaxovať, že opäť pomýšľa na najvyššie méty. Špekulácie o opätovnej kandidatúre Clintonovej silnejú po jej rozhovore s Karou Swisherovou. Na otázku, či sa bude za dva roky zase uchádzať o Biely dom, odpovedala Clintonová jasné „nie“, ale potom svoju odpoveď doplnila. „Rada by som sa stala prezidentkou Spojených štátov.“

    Ako ďalej poznamenala, ak demokrati v budúcich prezidentských voľbách uspejú, budú mať plné ruky práce. „Ja som pripravená pomôcť. Môžem ponúknuť osemročné skúsenosti zo Senátu a aj z čias, keď som stála na čele ministerstva zahraničia,“ zopakovala Clintonová obvyklé dôvody, ktoré uvádzala v prospech svojho zvolenia v minulej kampani. Ale zároveň zase uviedla, že o oznámení kandidatúry zatiaľ neuvažuje. Jej budúce plány by však tomuto kroku nasvedčovali.

    Ako uvádza server The Hill, manželia Clintonovci tento mesiac oznámili, že plánujú budúci rok turné po trinástich amerických mestách, kde budú diskutovať o udalostiach, ktoré sa týkajú spoločenského aj politického života v Spojených štátoch. Manželka bývalého prezidenta sa nijako netají, že s víťazstvom Donalda Trumpa sa do dnešných dní nezmierila, a ako uviedla vo svojej knihe Čo sa stalo, považuje jeho politiku za ohrozenie demokracie.

    Aj po dvoch rokoch od svojej porážky je Clintonová stále aktívna a najmä v posledných mesiacoch vystupňovala svoju prítomnosť v médiách a na prednáškach. Jej dlhoročný poradca Philippe Reines navyše nedávno uviedol, že šanca, že sa bude uchádzať o Biely dom, „nie je nulová“. Podľa Reinesa je vlastne zvláštne, že Clintonová sa neuvádza medzi hlavnými adeptmi na prezidentský úrad. „Je o rok mladšia ako Donald Trump, o štyri roky mladšia ako Joe Biden. Okrem toho sa teší podpore 65 miliónov voličov,“ uviedol Reines.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -