Karel Gott: Nerobme si ilúzie, že kto to tu riadi

    0
    Karel Gott (Autor: Hans Štembera)

    Na začiatku sa Gott s moderátorkou rozprávali o Českom rozhlase. Následne sa okľukou dostali k jednotlivým dekádam, konkrétne k štyridsiatym rokom. „To by mi ešte tak chýbalo, aby som spieval v štyridsiatych rokoch, to by bolo kritiky, čo všetko som prežil za systémy a režimy. No tak prepáčte, že som prežil veľa, ale ja som na to hrdý.“ Gott sa vyjadril, že pre prežitie musí mať človek pevné a silné nervy. Tiež povedal, že keby menil štýly, tak by to bolo nevierohodné. „Keby som spieval, dajme tomu, protestsongy,“ uviedol príklad a dodal, že bol od začiatku lyrický tenor, ktorý chcel spievať od srdca k srdciam a pohladiť ženskú dušu.

    Potom prišla reč na roky, keď sa Gott preslávil, a na jeho album Vánoce ve zlaté Praze z roku 1969. Gott v tej súvislosti zabrúsil do politiky: „Oni nám pri tom obsadení Československa nechali rok, aby sme, kto chcel, mohli odísť. To už predsa samo o sebe hovorí, ako to bolo všetko naplánované a dohodnuté medzi veľmocami. My viníme stále jednu veľmoc, ktorá nás obsadila. Ale pozor, boli dohodnutí, a to je dôležité stále si to hovoriť. Oni sa dohodli, ten veľvyslanec v Prahe tej druhej veľmoci s tým súhlasil, že prezident tej druhej veľmoci nebude v úrade ten deň, toho 21. augusta, bude na love, a toto si treba pripomínať, že to je všetko dohodnuté dopredu, tam sa nestane nič náhodou.“ Potom ešte opísal požiadavky, ktoré zrejme mala tá druhá veľmoc. „Tak nechajte tie hranice otvorené, nech to má taký ľudský priebeh, nech odíde každý, kto nechce byť v tom systéme tej normalizácie,“ uviedol.

    „Niekto odišiel a vrátil sa s víťazným symbolom v tom novembri ’89 domov, bol oslavovaný, že bol akože vonku. Tak ja som čakal väčšiu oslavu, že som tu zostal,“ dodal ešte majster. Moderátorka sa ho potom opýtala, či pociťuje horkosť, že sa nekonali oslavy. „Vtedy oni nenadávali na tých, ktorí tu robili ten systém, tým to nehovorili, pretože tí by sa s nimi vôbec nebavili, tí by povedali: ,Počkajte, ja tu teraz podnikám, privatizujem, tak ma nechajte na pokoji‘,“ odpovedal Gott.

    Niektorí mu vraj hovoria, aby zostal poslom dobrých správ, že od neho nechcú počuť, že veci boli inak, ako sa píše napríklad v čítankách. „Je to len otázka chcieť to vedieť,“ komentoval Gott otázku moderátorky, ako si môže byť taký istý vo svojich vyhláseniach a prognózach.

    Vraj ho teraz zaujíma finančníctvo, ekonomické stránky, s ktorými údajne súvisí celá politika. „Je to v ekonomike,“ vyhlásil spevák a dodal: „Je to otázka niekoho, koho pritom nie je vidieť, ale ten to riadi. Nerobme si ilúzie, že je to všetko náhoda. To riadia stále rovnakí ľudia, rovnaké vysoké financie, rovnakí bankári a tí financovali vo vojnách aj tie znepriatelené strany.“

    Potom sa dostali k jeho poslednému albumu Ta pravá. Karel Gott odpovedal na otázku, čo sa o ňom z albumu človek dozvie: „Všetky piesne nie sú nejakou výzvou, spoveďou alebo ukázaním cesty, to je všetko taký pátos. Sú aj piesne, ktoré sú nádherné a sú o ničom. Aj to dávam za príklad kritikom, ktorí vyzdvihujú a glorifikujú nejakých Bobov Dylanov a takých tých pesničkárov, ktorí mali pocit, že ich poslaním je dávať niečo ľudstvu sveta ako nejaký vlajkonosič filozofií. To môžem rozprávať, to nemusím spievať. Podľa mňa by pieseň nemala zaťažovať človeka, aby sa dostával hrozne hlboko do filozofie, ktorá ho skôr unavuje, než povzbudzuje,“ uzavrel Karel Gott, obľúbený spevák a víťaz mnohých cien.

    Celý záznam nájdete na webe ČRo.

    - Reklama -