Kto nahradí Merkelovú? Experti favorizujú dámu, s ktorou sa toho zrejme veľa nezmení

    0
    Annegret Krampová-Karrenbauerová (Autor: TASR)

    Nemecká kancelárka a šéfka vládnej CDU Angela Merkelová oznámila, že už nebude kandidovať na post šéfky strany, ale kancelárkou ešte zostane. Toto volebné obdobie vraj bude jej posledné. Končí sa tak éra ženy, ktorá viedla stranu od začiatku tisícročia. Na čele Nemecka stojí od roku 2005. Stala sa jedným z najdlhšie slúžiacich politikov na poste kancelára.

    Teraz sa však čoraz častejšie vynára otázka, kto príde po nej. Piatková MF Dnes s poukazom na nemecké médiá ponúka niekoľko mien. Nástupkyňou Merkelovej môže byť generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. Hovorí sa aj o ministrovi zdravotníctva Jensovi Spahnovi. Ako ďalší v rade uvažovaných nástupcov stojí šéf poslaneckej frakcie CDU Friedrich Merz. Bez šance nie je ani Christian von Stetten, vytrvalý kritik imigračnej politiky Merkelovej.

    „Miernou favoritkou decembrovej voľby je podľa všetkého 56-ročná Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá stála až do tohtoročného februára na čele menšej spolkovej krajiny Sársko. Politička, ktorú Nemci často označujú len skratkou AKK, si získala rešpekt v minuloročných krajinských voľbách. Vytiahla vtedy CDU v Sársku k zisku viac ako 40 percent. To bol výsledok, o ktorom môže strana na spolkovej úrovni už len snívať. Krampová-Karrenbauerová je pragmatická, pôsobí rozvážne. V tom sa Merkelovej podobá. Nedávno sa rozhodla kandidovať na pozíciu generálnej tajomníčky strany, vo februárovom hlasovaní získala obdivuhodných 98,9 percenta. Usilovne obchádzala regionálne združenia, straníkov z CDU veľmi dobre pozná. Aj to hrá v jej prospech. Podporuje ju konzervatívne krídlo strany, ktoré si cení jej katolícke vyznanie a dôraz na tradičné rodinné hodnoty. Podporila tiež kancelárku, keď sa spustila debata o jej liberálnej imigračnej politike,“ napísal denník.

    Ak Nemci zhodnotia odkaz Merkelovej pozitívne, má Annegret Krampová-Karrenbauerová solídnu šancu na úspech. Ak preváži negatívne hodnotenie, môže uspieť Jens Spahn, ktorý sa vyprofiloval ako dôrazný kritik Merkelovej. Aj preto, že má len 38 rokov, sa môže stále radiť medzi mladých politikov, ktorí vlejú do žíl Nemecka novú krv. Otvorene sa hlási k tomu, že je homosexuál.

    Zmena na poste šéfa CDU môže viesť aj k otrasom vo vláde. Merkelová chce koalíciu so sociálnymi demokratmi viesť ešte tri roky, ale nie je isté, že na to dostane príležitosť.

    - Reklama -