Stovky migrantov v Humennom? Nafúknutá bublina. Nikto nepríde, odkazuje primátorka Vaľová. Už tam predsa nejakí sú, pripomenulo ministerstvo

    0
    Záchytný tábor v Humennom 11. januára 2016 (Autor: TASR)

    Prijatí utečenci by mali na Slovensku zostať šesť mesiacov odo dňa ich vstupu do krajiny. Vyplýva to z návrhu dohody medzi vládou SR, Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu, ktorú minulý týždeň zverejnilo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

    Výdavky spojené s ich ubytovaním, stravovaním a zabezpečovaním hygienických potrieb uhradí vláda SR. Utečenci by mali bývať v spomínanom azylovom zariadení Migračného úradu MV SR v Humennom.

    „Celkový počet dočasne prijatých utečencov a osôb pod ochranou môže byť počas platnosti dohody doplnený po odchode niektorých prijatých osôb do tretej krajiny o ďalšie osoby, nepresiahne však 250 osôb v akomkoľvek čase ich dočasného umiestnenia na území Slovenskej republiky,” uvádza ministerstvo v predkladacej správe návrhu.

    Za výnimočných okolností sa môže obdobie ich pobytu na Slovensku rozhodnutím MV predĺžiť, kým nebudú migranti presunutí do tretej krajiny. Presuny utečencov na Slovensko a následne do ďalších krajín by mala financovať Medzinárodná organizácia pre migráciu.

    Vaľová: Je to nafúknutá bublina

    Primátorka Humenného Jana Vaľová zo Smeru však odmieta, že by prišli migranti do Humenného. „Žiadnych 250 migrantov sa nechystá ani v najbližších dňoch, ani v najbližších mesiacoch do Humenného. Zmluva, ktorá je vyvesená na pripomienkovom konaní a ktorá vôbec nebola zaradená do vlády, je iba o tom, že v Humennom sú miesta v záchytnom tábore. Po konzultácii s predsedom vlády Petrom Pellegrinim, ministerkou Denisou Sakovou a s pánom Lajčákom som úplne presvedčená, že žiadnych 250 migrantov sa do Humenného nechystá,“ povedala na videu Vaľová.

    Zároveň si myslí, že z tejto témy si niekto urobil politickú kampaň. „Navyše si niektorí novinári nedali námahu, aby zistili, o čom je daný dokument. Určite vás môžem ubezpečiť, že v najbližších dňoch sa vyjadria aj moji kolegovia. Žiadni migranti sa sem nechystajú. Je to nafúknutá bublina pred voľbami,“ uzavrela primátorka Humenného, ktorá sa tiež snaží opätovne obhájiť svoju funkciu.

    Utečenci v Humennom

    Vaľová však nepovedala celú pravdu, keďže aj dnes sa migranti nachádzajú v Humennom. Nejde teda o žiadne prijímanie utečencov, ktorí by tu trvalo ostali, ale ide o pokračovanie už existujúceho projektu, ktorý sa realizuje od roku 2009 v Záchytnom tábore v Humennom. „Počas celých rokov až do dnešného dňa bolo v rámci humanitárneho transferu presídlených do tretích krajín  (USA, Kanada…) 1043 osôb. V súčasnosti sa v Záchytnom tábore v Humennom nachádzajú štyri osoby (rodina) zo Sudánu,“ uviedlo pre Parlamentné Listy ministerstvo vnútra.

    „Všetky tieto osoby sú pod mandátom OSN, nie sú žiadateľmi o udelenie azylu v SR. Neostávajú na našom území, ale sú v priebehu polroka presídlené do tretej krajiny.  Dohoda je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Táto trojdohoda, ktorá je už v poradí siedmym pokračovaním, sa týka počtu maximálne 250 utečencov a obdobia dvoch rokov,“ dodáva ministerstvo s tým, že hoci sa na Slovensku nachádza až 62 žiadateľov o udelenie azyl, Slovenská republika udelila tento rok iba jeden.

    Podľa ministerstva je však pravda, že zatiaľ nemajú informácie, že by mali byť utečenci v rámci tejto dohody umiestnení v Humennom do konca roka.

    - Reklama -