Už je to tu. Nielen Markéta Šichtařová, ale aj ocenený vedec varuje vašu peňaženku

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Americký ekonóm Robert Shiller hovoril pre server Yahoo o americkom trhu s nehnuteľnosťami. Uviedol, že na tomto trhu vidí oslabenie, keď ceny bývania rástli len o 5,8 %. Je to prvýkrát, čo index cien bývania spadol pod šesť percent mesačne a kopíruje tak trend zníženia čísel predaných domov/bytov. „Pripomína mi to rok 2006,“ povedal ekonóm a dodal, že to bolo dva roky pred krízou, ktorá odštartovala práve na trhu s nehnuteľnosťami. Trh s nehnuteľnosťami podľa neho stráca zotrvačnosť, ktorú si, samozrejme, nemohol udržať navždy.

    Či sa ceny začnú prepadať, to ekonóm nepovedal. Predpovedať vývoj na trhu s nehnuteľnosťami je podľa neho ťažké. Ale ceny rástli lineárne šesť rokov a to podľa Shillera nemôže pokračovať. Vraj sú Američania v uvažovaní o bývaní „pohodlní“ a myslia si, že ceny pôjdu od krízy len hore. Ekonóm potom dostal otázku, či by sa situácia z roku 2008 mohla opakovať. Shiller upokojoval, že k takému poklesu by dôjsť nemalo. Ale pripustil, že by mohlo dôjsť k ďalšej recesii. „Mimochodom, ďalšia recesia už mala dávno prísť, tieto veci sú pravidelné. Nie je to koniec sveta, nehovorím tu o veľkej hospodárskej kríze,“ zakončil laureát Nobelovej ceny.

    V Česku sa deje niečo podobné. „Drvivá väčšina čísel potvrdí spomaľovanie tempa ekonomického rastu,“ píše Markéta Šichtařová zo spoločnosti Next Finance. Maloobchodné tržby nerástli tempom, ktoré predpovedal trh. Klesli hlavne tržby za potraviny, a to o necelé percento, zvyšok maloobchodného tovaru zaznamenal rast. Vďaka miernemu počasiu, ktoré vydržalo čiastočne až doteraz, Česi veľmi neobmeňovali šatníky a k obmenám vozového parku podľa Šichtařovej už došlo. K ďalšej obmene podľa nej dôjde, až sa rozhodne „bitka“ medzi elektromobilmi, dieslami, benzínom či autami na vodík. „Ale kto by mal pocit, že slabé čísla prichádzajú len z českej ekonomiky, môže zostať pokojný; nie je to žiadne české špecifikum, dôvera v ekonomiku uvädá v Európe všeobecne,“ upokojuje ekonómka.

    - Reklama -