Prokuratúra vstúpila do civilného sporu v prípade Duckého zmeniek

    0
    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, (Autor: SITA)

    Pripomenula, že spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podala 20. novembra trestné oznámenie na GP SR. “Podanie bolo priamo odstúpené riaditeľovi NAKA – Prezídium Policajného zboru a postúpené na ďalšie konanie Krajskej prokuratúre v Bratislave. Zároveň prokuratúra 21. novembra vstúpila do predmetného civilného sporu,” uviedla Predajňová.

    Najvyšší súd (NS) SR vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou SPP v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti Stroden Management Limited, ktorú zastupuje advokát Róbert Lenčéš. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta s tým, že Slovenská republika môže prísť o 30 miliónov eur. 

    SPP považuje rozhodnutie NS SR za nezákonné a nespravodlivé, podnikne všetky kroky na zvrátenie “nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov”. Súd podľa stanoviska SPP nerešpektoval ani výsledky trestného konania, ktoré sa viedlo v súvislosti s týmito zmenkami a ktoré konštatovalo ich nezákonné vystavenie. 

    Najvyšší súd v predmetnej veci konal ako súd odvolací, viazaný už vysloveným názorom NS ako dovolacieho súdu, reagovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. “Rešpektoval právny názor, ktorým bol viazaný, a svojím rozhodnutím potvrdil rozhodnutie súdu prvej inštancie, ktorým bol zmenkový platobný rozkaz ponechaný v platnosti. Nevybočil tak zo svojej predchádzajúcej rozhodovacej praxe,” doplnila.

    SPP považuje tzv. Duckého zmenky za podvodne vydané a ako také za neplatné. Súdy podľa neho vo všetkých doteraz ukončených sporoch týkajúcich sa tzv. Duckého zmeniek právoplatne rozhodli v prospech spoločnosti. “SPP tak doteraz nebol zaviazaný preplatiť hodnotu ani jednej zo zmeniek,” uzavrela spoločnosť. 

    V 90. rokoch riaditeľ spoločnosti Ján Ducký podpísal množstvo zmeniek, ktoré boli pôvodne vystavené v prospech českej firmy Sezooz Group. Ducký nimi údajne chcel zaplatiť za dodávky technológií pre plynárne.

    Nie je známe, koľko zmeniek Ducký podpísal, na akú sumu celkovo a kde sa nachádzajú, pretože v účtovníctve vtedajšieho štátneho podniku SPP zaevidované neboli. V roku 1999 Duckého zavraždil neznámy páchateľ, prípad sa dodnes nepodarilo objasniť.

    SPP a všetky neskoršie vlády považovali zmenky za neplatné alebo premlčané a odmietali ich vyplatiť.

     

    - Reklama -