Generál Pavel varuje: Babiša ml. mohli na Kryme informačne vyťažovať a spravodajské služby mohli získať materiál na vydieranie českého premiéra. Tá dievčina…

    0
    Predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel (Autor: Hans Štembera)

    „Treba povedať, že Krym je okupované územie suverénnej krajiny. Je pod mimoriadnym dohľadom, predovšetkým ukrajinských a ruských bezpečnostných zložiek. Je nemožné, aby sa na územie Krymu dostal niekto mimo pozornosti týchto služieb. Samotné meno Andreja Babiša mladšieho, ak prechádzal systémom víza a kontrol, muselo upútať pozornosť,“ poznamenal Pavel.

    „Ruská strana, samozrejme, využije každú záujmovú osobu. Minimálne na neho naviazať niekoho, cez koho by sa mohli dostať bližšie k premiérovi,“ dodal Pavel s tým, že nechce špekulovať, že tou osobou mohla byť ukrajinská priateľka Andreja Babiša mladšieho. Ruské tajné služby podľa neho používajú mladšie inteligentné a atraktívne ženy, takzvané honey trap, veľmi často.

    „Minimálne je tu riziko, že s tým Andrejom Babišom mladším mohlo hovoriť mnoho ľudí, ktorí ho informačne vyťažovali,“ uviedol Pavel a podotkol, že spravodajské služby mohli získať materiál, ktorým by mohol byť premiér vydierateľný.

    „Ruská strana pôsobí na Kryme všetkými svojimi tajnými službami,“ pokračoval Pavel. „Všetka kontrarozviedková činnosť na Kryme je veľmi silná,“ doplnil s tým, že by bolo veľmi naivné očakávať, že Rusko nebude Krymu venovať zvýšenú pozornosť.

    Podľa Pavla predstavujú Rusko a Čína pre Českú republiku oveľa väčšie nebezpečenstvo ako terorizmus. „Terorizmus sa ľahšie prezentuje ako hrozba. Aktivity Ruska a Číny sú väčšinou pod povrchom,“ dodal.

    Rozhovor nájdete na webe Seznam Zprávy.

    autor: vef

    - Reklama -