Analytik Jakub Janda: Poslať Ukrajine viac zbraní!

    0
    Jakub Janda, aktivista z lobistického spolku Evropské hodnoty (Autor: Hans Štembera)

    „Rusko počas dňa zaútočilo na ukrajinské lode, ktoré sa plavili v medzinárodných vodách Azovského mora. Do ukrajinskej lode úplne úmyselne narazila ruská loď. Ruské špeciálne sily už násilne obsadili dve ukrajinské lode pobrežnej stráže. Ruská armáda mobilizovala svoje sily v oblasti vrátane útočných vrtuľníkov. Šesť ukrajinských námorníkov bolo zranených. Ukrajinský prezident zvolal svoj vojnový kabinet a požiadal o núdzové zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN,“ poznamenal k tomu Janda.

    „Putinova popularita doma v Rusku strmo klesá. Navyše sa v ďalších dňoch blíži oficiálne vyhlásenie nezávislosti ukrajinskej ortodoxnej cirkvi od tej ruskej, čo je ruská strategická prehra. Tento umelo vytvorený incident doma v Rusku zaistí ďalšiu možnosť mobilizovať časť obyvateľstva a odvrátiť pozornosť od zvyšovania veku odchodu do dôchodku a všeobecne veľkých ekonomických problémov,“ odhaduje Janda, čo je za tým.

    „Putin vie, že v EÚ má dosť spojencov na to, aby proti nemu Únia neuvalila ďalšie dôrazné sankcie za túto agresiu (kiež by som sa mýlil a dokázali by sme Moskvu tvrdo potrestať),“ uvádza s tým, že je to ďalej snaha o vytvorenie čiastočnej námornej blokády Ukrajiny, čo zhorší tamojšiu ekonomickú situáciu, ako aj snaha znížiť dôveru ukrajinskej populácie k EÚ a NATO, ktorí na takúto agresiu – ako Putin očakáva – tvrdo nezareagujú. „To je dôležité v kontexte blížiacich sa ukrajinských prezidentských volieb, kde to vo výsledku podkopne prezidenta Porošenka, ktorý (okrem mnohých svojich vlastných domácich problémov) stavil na západnú kartu,“ dodal.

    Česko by malo podľa Jandu poslať Ukrajine viac zbraní, na úniovej úrovni požadovať dôrazné sankcie, napríklad proti blízkym ruských oligarchov blízkych Putinovi, ktorí žijú na Západe, a vyčistiť ruskú ambasádu v Prahe od desiatok nepriateľských spravodajcov. „Náš premiér by mal s ministrom zahraničia a obrany odísť do Kyjeva a jasne povedať, že stojíme na strane Ukrajiny, ktorá čelí ruskej agresii,“ uzavel Janda.

    Zdroj: Facebook/Jakub Janda

    autor: vef

    - Reklama -