SaS navrhuje zrušiť milosť udelenú Kočnerovi

    0
    Richard Sulík a Marian Kočner (Autor: TASR)

    Tvrdia to opoziční poslanci zo SaS, ktorí v tomto duchu predkladajú ústavný zákon. O právnej norme diskutuje plénum v úvode siedmeho rokovacieho dňa 38. schôdze parlamentu. Pred vyše rokom Národná rada (NR) SR zrušila Mečiarove amnestie, lebo odporovali princípom demokratického a právneho štátu. “Súčasťou tohto rozhodnutia bolo aj zrušenie milosti Michala Kováča svojmu synovi. Už vtedy sme namietali, že takýto postup je nelogický, keďže Kováč ml. nečelil podozreniam z podvodu sám, ale spolu s Marianom K. Ale boli to poslanci Smeru-SD, ktorí ponechanie milosti Marianovi K. obhajovali tak, že boli ochotní zablokovať zrušenie Mečiarových amnestií,” povedal nedávno podpredseda SaS Ľubomír Galko.

    Podľa jeho slov zlá povesť Mariana K. poslancom Smeru-SD neprekážala. “Viac im záležalo, aby si ho nepohnevali. Dnes je však iná doba a treba učiniť spravodlivosti za dosť a odstrániť anomáliu, keď o milosť Michala Kováča prišiel len jeho syn a nie aj Marian K.,” odkázal Galko s tým, že návrh ústavného zákona bude možnosťou reparátu a testom charakteru koaličných poslancov.

    Člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Alojz Baránik (SaS) vysvetlil, že milosť udelená Marianovi Kočnerovi bola oveľa menej odôvodnená ako milosť Kováčovi ml. “Usilujeme sa teda o nápravu tejto absolútnej nerovnováhy, ku ktorej došlo v čase zrušenia Mečiarových amnestií a milosti Kováčovi ml. Som presvedčený, že týmto dosiahneme rovnováhu,” dodal.

    Líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár vlani na otázku, prečo nebola zrušená milosť aj Marianovi Kočnerovi, odvetil, že to bol kompromis vo vládnej koalícii. “Ak chcete v koalícii výsledok, musíte dosiahnuť kompromis. Inak nemáte nič,” povedal.

    - Reklama -