Ak Lajčák z vlády odíde, bude ministerke Matečnej chýbať. Raši verí, že šéf rezortu zahraničia ostane

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) verí, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) zostane vo vláde. Čo pre to chce kabinet urobiť pred jeho rokovaním, nepovedal. “Verím, že pán Lajčák zostane na svojom mieste,” poznamenal pred rokovaním vlády vicepremiér Raši.

    Minister životného prostredia László Sólymos zopakoval, že Lajčákov odchod by bol zlý signál. “Dúfam, že neodíde, že sa vieme nejako dohodnúť,” podotkol Sólymos. Koalícia podľa neho prípadný Lajčákov odchod prekoná. “Ale je to otázka budúcnosti,” povedal. Šéf envirorezortu dodal, že Most-Híd chce na rokovaní vlády presadzovať účasť Slovenska na konferencii v Marrákeši. “Mali by sme tam ísť,” uviedol Sólymos, ktorý ale nevie, či vládu presvedčia. “Ideme to skúsiť,” doplnil. 

    Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) zopakovala stanovisko SNS. Národniari trvajú na odmietnutí Globálneho paktu OSN o migrácii a neúčasti Slovenska na rokovaní v Marrákeši. “Stanovisko SNS poznáte, dokument, ktorý by sa mal prerokovať v Marrákeši, je politicky záväzný,” doplnila a priznala, že ak Lajčák z vlády odíde, bude jej chýbať.

    Lajčák rozhodnutie podať demisiu oznámil vo štvrtok (29. 11.) večer v nadväznosti na prijatie parlamentného uznesenia z dielne SNS a Smeru-SD, podľa ktorého má vláda odmietnuť Globálny pakt OSN o migrácii a vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov v Maroku.

    Šéf slovenskej diplomacie presadzoval účasť Slovenska na rokovaní v Marrákeši, tvrdil, že Slovensko tam má povedať svoj postoj k paktu. SNS je tvrdo proti, premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyhlásil, že Slovensko pakt odmieta a do Marrákeša nikto nepôjde.

    Pellegrini tiež uviedol, že nesúhlasí s Lajčákovou demisiou a požiadal prezidenta Andreja Kisku, aby ju neprijal. Hlava štátu si myslí, že do Marrákeša by Slovensko ísť malo, o Lajčákovej demisii ešte nerozhodla. Svoje rozhodnutie povie po stredajšom stretnutí s Pellegrinim a Lajčákom.

    - Reklama -