Zadarmo vlaky, električky a autobusy! Luxembursko sa stane prvou krajinou sveta, kde bude všetka verejná doprava bezplatná

    0
    Doprava - Luxembursko - ilustračná snímka (Autor: medium.com)

    Bettel, ktorého Demokratická strana (DP) vytvorí vládu s ľavicovou Luxemburskou socialistickou robotníckou stranou (LSAP) a Zelenými, počas predvolebnej kampane prisľúbil, že jeho prioritou bude ochrana životného prostredia. Nový kabinet zvažuje tiež legalizáciu marihuany a zavedenie ďalších dvoch štátnych sviatkov, informuje denník The Guardian.

    Vodiči trávia v dopravných zách dlhé hodiny

    Luxemburg, hlavné mesto tohto malého veľkovojvodstva, sužujú jedny z najväčších dopravných zápch na svete. Metropola má zhruba 110.000 obyvateľov, ale ďalších 400.000 ľudí tam dochádza do práce. Vodiči v roku 2016 strávili v dopravných zápchach v hlavnom meste Luxemburska priemerne 33 hodín, vyplýva zo štúdií. Hoci má krajina 600.000 obyvateľov, takmer 200.000 ľudí, ktorí žijú vo Francúzsku, Belgicku a Nemecku, prekračujú za prácou každý deň luxemburské hranice.

    Začiatkom roka 2020 budú zrušené všetky lístky

    Luxembursko čím ďalej, tým viac prejavuje progresívny postoj k doprave. Vláda v lete zaviedla bezplatnú verejnú dopravu pre každé dieťa a mladých ľudí do 20 rokov. Žiaci stredných škôl môžu využívať bezplatnú kyvadlovú prepravu medzi svojím bydliskom a inštitúciami. Dochádzajúci musia zaplatiť iba dve eurá na dve hodiny jazdy, čo však v krajine s rozlohou 2590 kilometrov štvorcových pokrýva takmer všetky trasy. Začiatkom roka 2020 budú zrušené všetky lístky. Túto politiku však ešte budú musieť politici formálne dotiahnuť – zatiaľ totiž nie je známe, či sa bezplatná doprava bude vzťahovať aj na vyššie triedy vo vlakových súpravách.

    - Reklama -