Protesty žltých viest majú menej účastníkov; vyžiadali si siedmu obeť

    0
    Na snímke policajti stoja na bulvári Champs-Elysees v Paríži počas protivládnych protestov tzv. žltých viest sobotu 15 decembra 2018. (Autor: TASR)

    Do centra Paríža prišlo niečo cez 3000 ľudí. Ich zhromaždenia na svetoznámej triede Champs-Élysées a na námestí Place de l'Opéra boli väčšinu času pokojné, i keď na niektorých miestach sa situácia vystupňovala a polícia musela zasahovať použitím slzotvorného plynu.

    V Lyone sa pred tamojším justičným palácom zišla asi len stovka ľudí

    Parížska polícia v súvislosti s protestmi zadržala 85 ľudí, dodala agentúra AFP. Spravodajský portál LCI informoval, že podľa údajov z policajných prefektúr veľkých miest majú sobotné protestné zhromaždenia oveľa menej účastníkov ako tie z uplynulej soboty. V Lyone sa pred tamojším justičným palácom zišla asi len stovka ľudí – minulú sobotu ich bolo do 10.000. Oveľa nižšie počty demonštrantov hlásia aj z Bordeaux (1000 proti 4500), Marseille (1000 proti 2000), Toulouse (850 proti 5500) či Caen (300 proti 1000). 

    Do ulíc francúzskych miest vyšli aj poslanci strany Republika v pohybe

    Protesty tzv. žltých viest neprestávajú napriek tomu, že prezident Emmanuel Macron v pondelok avizoval zvýšenie minimálnej mzdy o 100 eur, oslobodenie príjmu za prácu nadčas od daní, ako aj opatrenia na podporu seniorov s dôchodkom nižším ako 2000 eur. Požiadal tiež firmy, aby svojim zamestnancom vyplatili koncoročný bonus, ak im to ekonomická situácia umožňuje.

    Francúzske médiá v sobotu informovali, že do ulíc francúzskych miest vyšli aj poslanci vládnej strany Republika v pohybe (LREM), aby “žltým vestám” vysvetľovali opatrenia oznámené Macronom. Podľa francúzskych médií v tábore žltých viest došlo k rozkolu: kým ich umiernená časť vyzýva na “prímerie” a začatie dialógu, radikálna časť chce pokračovať v pouličných protestoch a dosiahnuť ďalšie sociálne a ekonomické výhody.

    Siedmou obeťou je Belgičan, ktorý si nevšimol cúvajúci kamión

    Francúzska vláda okrem toho tento týždeň “žlté vesty” vyzvala, aby odvolali na sobotu naplánované zhromaždenia, pričom uviedla, že pokračovanie protestov je nerozumné v atmosfére, ktorá vznikla v dôsledku útoku na vianočných trhoch v Štrasburgu. Vláda poukázala aj na únavu príslušníkov policajných zložiek po vyše troch týždňoch mobilizácie “žltých viest”.

    Francúzske médiá súčasne informovali, že počet ľudí, ktorí vo Francúzsku prišli o život v súvislosti s protivládnymi protestmi, sa zvýšil na sedem.  Siedmou obeťou je Belgičan, ktorý si pri šoférovaní nevšimol cúvajúci kamión a narazil doň. K nehode došlo v piatok podvečer v blízkosti francúzsko-belgickej hranice, kde “žlté vesty” postavili zátarasy. 

    - Reklama -