Nebudem sa vyjadrovať na margo ľudí, ktorí síce vo funkcii sú, ale majú ďaleko od toho, aby chápali čo rozprávajú, tvrdí Hrnko na adresu Cséfalvayovej

    0
    Katarína Cséfalvayová a Anton Hrnko (Autor: TASR)

    Podľa Kataríny Cséfalvayovej je problémom zahraničnej politiky najmä verbálne spochybňovanie hrozieb zo strany Ruska. „Niet pochýb, že Rusko vedie proti Západu hybridnú vojnu prostredníctvom kybernetických útokov, šírenia hoaxov a dezinformácií na internete. A keď niekto takýmto spôsobom rozkladá Európsku úniu a atakuje našich spojencov, nemôžeme si pred tým zakrývať oči. Preto aktivity Ruskej federácie považujem aktuálne za jedno z hlavných bezpečnostných rizík pre Slovensko,“ uviedla pre TASR.

    Z toho dôvodu žiada od parlamentu, aby sa prijala bezpečnostná a obranná stratégia. Myslí si totiž, že sú dobre spracované a vyzdvihla, že sa v nich jasne deklaruje hodnotové ukotvenie slovenskej zahraničnej politiky. „Preto by som bola rada, ak by v novom roku dostali prednosť záujmy Slovenska pred straníckymi záujmami, a prerokovali sme tieto dokumenty v parlamente,“ vyhlásila.

    O vojne nehovorila prvý raz

    Nejde však o prvé takéto vyjadrenie zo strany šéfky zahraničného výboru. Podobné slová volila aj začiatkom apríla minulého roku, keď uviedla, že Únia voči Rusku už preukázala množstvo trpezlivosti pri viacerých aktivitách federácie, pričom medzi vymenovanými bola aj hybridná vojna proti Západu cez sociálne siete.

    V súvislosti s hybridnou vojnou spomenula útok nervovoparalytickou látkou Novičok, ktorú pravdepodobne dvaja ruskí agenti použili proti dvojitému ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére. Podľa nej do kontextu danej vojny proti Západu zapadá, ale podľa nej horšie je, že k útoku chemickou zbraňou na území EÚ a spojenca NATO neprišlo od založenia Severoatlantickej aliancie. „Niekto, kto chce byť naším partnerom, predsa zároveň nemôže zostreľovať lietadlá, uskutočňovať chemické útoky, pripravovať štátne prevraty a anektovať územia, ktoré mu v zmysle medzinárodného práva nepatria,“ uviedla v tom čase.

    Rovnako sa o hybridnej vojne vyjadrila aj v októbri minulého roka. Reagovala tak na slová predsedu parlamentu Andreja Danka, podľa korého sú sankcie voči Rusku zbytočné. Uviedol to na treťom summite eurázijských štátov, ktorý sa konal v tureckej Antalyi, a počas neho sa stretol so svojím dobrým kamarátom – šéfom Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslavom Volodinom, ktorý je na amerických sankčných zoznamoch. Cséfalvayová sa v tom čase vyjadrila, že predseda SNS koná v rozpore s oficiálnou líniou slovenskej zahraničnej politiky.

    „Rusko používa neprijateľné nástroje hybridnej vojny. Nehovoriac o trvajúcej okupácii Krymu, destabilizácii východnej Ukrajiny. V tejto situácii sú vyjadrenia predsedu NR SR a SNS Andreja Danka po stretnutí s predsedom Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslavom Volodinom v rozpore s oficiálnou líniou slovenskej zahraničnej politiky aj Bezpečnostnou stratégiou SR. SNS, bohužiaľ, programovo prehliada oficiálnu zahraničnú politiku Slovenska a zdá sa, že uprednostňuje stranícku agendu pred spoločným vládnym programom,” konštatovala. 

    Hrnko: Jej výmenu požadovať nebudeme

    Na názor k slovám Kataríny Cséfalvayovej sme sa pýtali predsedu branno-bezpečnostného výboru Antona Hrnka. Ten sa k nim ale nechcel vyjadrovať. Vysvetlil aj prečo. „Nebudem sa vyjadrovať na margo ľudí, ktorí síce sú vo funkcii, ale majú ďaleko od toho, aby chápali, čo rozprávajú,“ konštatoval.

    Rovnako nás na margo slov predsedníčky zahraničného výboru, že aktivity Ruska považuje za jednu z hlavných bezpečnostných rizík pre Slovensko, zaujímalo, či považuje federáciu za hrozbu pre Slovensko.  Hrnko však za hrozbu považuje niečo úplne iné – a to nevedomosť istej časti populácie, že iba mier a spolupráca zabezpečí prosperitu nielen nás, ale aj všetkých vôkol nás v rámci Európskej únie. „Akékoľvek zbytočné vyvolávanie vášní a nepriateľstiev je proti záujmom všetkých obyvateľov Európy a Slovenska zvlášť,“ povedal.

    Rovnako sa nevyjadril ani k tomu, či môžu jej slová vyvolať konflikt a znamenať problém v koalícii. Konštatoval však, že poslankyňa za Most si zrejme neuvedomuje, aký názor reprezentuje. „Podľa môjho názoru koná vo vleku utkvelých myšlienok, ktoré v pozícii, ktoré zastáva, jednoducho nemajú čo robiť,“ dodal.

    Nebudú ale žiadať výmenu na pozícii šéfa zahraničného výboru. „Je nominantkou Mosta-Híd, ktorý za ňu musí niesť zodpovednosť. My sa od jej názorov dištancujeme,“ uzavrel. 

    - Reklama -