Čaplovič vidí nedostatky v príprave zákona o pedagogických zamestnancoch

    0
    Dušan Čaplovič (Autor: TASR)

    Príprava tohto zákona je podľa neho dlhá napriek tomu, “že na rezorte školstva leží legislatívny zámer tohto zákona z júna 2014”. “Ten bol konzultovaný a odsúhlasený školskými odbormi, samosprávami a profesijnými organizáciami. Opäť sa pripravujú rázne zmeny vo vzťahu ku kreditom, ktoré zneistia učiteľov a odborných zamestnancov podobne ako v roku 2008/2009 za 'ministrovania' Jána Mikolaja, keď sa odmietli uznať predchádzajúce vzdelávacie aktivity učiteľov,” poznamenal pre TASR Čaplovič. 

    V tejto súvislosti ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) pre TASR uviedla, že zákon sa mal pôvodne uzavrieť skôr, avšak rezort školstva reagoval na výzvu viacerých organizácií v oblasti školstva, ktoré chceli predĺžiť rokovanie o zákone. “Vtedy už bolo medzirezortné pripomienkové konanie uzatvorené, ale cítili potrebu ešte ďalej prerokovávať veci.

    Takže sme im vyšli v ústrety a predĺžili sme čas rokovania o zákone, aby boli zásadné veci prerokované ešte predtým, ako sa pôjde do parlamentu,” povedala Lubyová. Rezort školstva podľa slov ministerky chcel, aby boli záujmy týchto organizácií vzaté do úvahy.

    Za neúspech uplynulého roka v oblasti školstva označil aj fakt, že sa naďalej nedarí “k úplnej spokojnosti riešiť čerpanie európskych fondov, najmä v oblasti vedy a výskumu”. “Netreba však zabúdať, že chyby v príprave a vyhlasovaní výziev tohto operačného programu sa prejavili už v rokoch 2015/2016 a najmä zlyhanie rezortu s výzvami a zmluvami v roku 2017,” poznamenal bývalý minister školstva. 

    Za zlyhanie považuje Čaplovič aj transformáciu Slovenskej akadémie vied na verejné výskumné inštitúcie (VVI). “Podpísali sa na nej nekvalitná príprava zákona o VVI už v rokoch 2016 a 2017, ako aj ignorovanie pripomienok expertov a zásadné odmietanie preberania skúseností z transformácie Akadémie vied Českej republiky,” povedal Čaplovič. Za nedostatočnú označil bývalý minister školstva aj slabú podporu mládežníckeho a vysokoškolského – akademického športu a absenciu činnosti rady ministra pre šport. 

     

    - Reklama -