Fico kandiduje na ústavný súd!

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    „Robert Fico sa bude uchádzať o post ústavného sudcu,“ povedal podpredseda parlamentu Martin Glváč pre RTVS, pričom osobne bol podať jeho návrh do NR SR.

    Na ústavnoprávnom výbore sa uskutoční od 23. januára vypočutie všetkých kandidátov, pričom vypočúvanie bude verejné a bude sa vysielať naživo. Na vypočutí sa môže zúčastniť aj prezident, ktorý do priebehu môže zasahovať. Následne musí kandidát presvedčiť poslancov v parlamente, aby ho v tajnom hlasovaní podporili. Stačí mu, aby získal nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov, pričom iba poslanecký klub Smeru má 48 poslancov bez trojnásobného premiéra. Najbližšia schôdza v parlamente sa začína 29. januára.

    Kiska v minulosti avizoval, že Fica nevymenuje

    Po tajnej voľbe 18 kandidátov rozhodne prezident, ktorých ôsmich vymenuje za ústavných sudcov. A tu v prípade, že ho poslanci zvolia ako kandidáta, môže Fico naraziť. Andrej Kiska už totiž niekoľkokrát hlásal, že Roberta Fica za ústavného sudcu nevymenuje. Reálnu šancu dostať sa do úradu by tak mal až po výmene prezidenta, ktorá bude 15. júna. Poslancom sa totiž môže stať, že sa im do konca funkčného obdobia súčasných sudcov nepodarí vybrať osemnásť vhodných kandidátov. Potom prichádza do úvahy predĺženie ich funkčného obdobia, ktoré pripustil aj premiér Peter Pellegrini, odpor voči takejto možnosti vyjadril obaja koaliční partneri – SNS a Most-Híd.

    Tento plán predsedu Smeru prezradil Andrej Kiska v jednom rozhovore pre Aktuality.sk. V ňom uviedol, že Fico pripustil odchod z politiky a vlastnej strany, pričom spomenul, že by sa chcel dostať na ústavný súd.

    Fico spĺňa formálne kritériá

    Špekulácie o jeho kandidatúre posilnil aj pozmeňujúci návrh Roberta Madeja, ktorý predložil k predloženému návrhu zákona, ktorý by zmenil voľbu ústavných sudcov. V ňom smerák navrhoval, aby sa ústavným sudcom automaticky stal ten kandidát, ktorý v tajnej voľbe získa ústavnú väčšinu hlasov – t. j. 90 hlasov. Týmto spôsobom by sa z voľby vynechal prezident.

    Na to, aby sa stal ústavným sudcom, Fico spĺňa formálne kritériá. Vyštudoval právnickú fakultu v Bratislave, kde následne obhájil aj rigoróznu prácu a stal sa JUDr. V politike je od roku 1992 a v roku 2000 založil Smer.

    Deviatim sudcom Ústavného súdu SR uplynie 16. februára tohto roka funkčné obdobie. Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) preto vyhlásil voľby kandidátov na túto funkciu.

    Okrem samotného predsedu ústavného súdu sa obmení takmer celé jeho trinásťčlenné zloženie. Posledný termín na podanie návrhov je pondelok 7. januára. Deviatim vymenovaným ústavným sudcom začne plynúť dvanásťročné funkčné obdobie dňom zloženia sľubu ústavného sudcu.

    - Reklama -