Kollár:Politické nominácie podľa nedokážu zaručiť nezávislosť ústavných sudcov

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    “Máme dosť stavovských organizácií, ktoré majú vo svojich radoch množstvo fundovaných odborníkov. Po ich vypočutí na ústavnoprávnom výbore by sme si spomedzi nich určite vybrali,” uviedol predseda hnutia Boris Kollár. Politické nominácie podľa hnutia nedokážu zaručiť nezávislosť ústavných sudcov. “Všetci sudcovia by mali byť nezávislí, a to nehovoriac o ústavných sudcoch. V minulosti sme takýchto politických nominantov videli zo strany HZDS, SDKÚ alebo zo Smeru. Takíto ľudia sa len ťažko môžu odosobniť,” uzavrel Kollár.

    Návrhy na voľbu kandidátov na sudcov ústavného súdu môžu podať Národnej rade SR poslanci, vláda, predseda ústavného súdu, predseda Súdnej rady, najmenej päť členov Súdnej rady, predseda Najvyššieho súdu SR, generálny prokurátor, verejný ochranca práv a tiež profesijné organizácie právnikov a vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva.

    Návrhy majú byť doručené ústavnoprávnemu výboru najneskôr do pondelka. Schôdza ústavnoprávneho výboru sa má začať 22. januára, Madej potvrdil, že vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené majú naň tri dni. Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.

    Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

    - Reklama -