Projekt, ktorý financuje EÚ: Deti sa učia o domácom násilí a genderovej problematike

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    „Existujú dôkazy, že násilie sa nezačína v dospelosti. Nie je to niečo, čo sa len tak prihodí, keď dosiahneme osemnásť rokov. Ak chápeme násilie proti ženám ako genderovo podmienené a ako dôsledok nerovnosti medzi mužmi a ženami, asociované s negatívnymi genderovými stereotypmi, tak sa to všetko začína v nízkom veku. Aby sme sa mohli vyrovnať s koreňmi problému, musíme zasiahnuť už v detstve,“ zdôraznila dáma hneď v úvode rozhovoru.

    Aj mladí ľudia síce tvrdia, že násilie voči ženám je zlé, ale keď sa s nimi téma preberá do hĺbky, často vraj zaznieva, že si za prípadné napadnutie môžu ženy tak trochu samy, pretože išli domov neskoro v noci a podobne. Podobné stereotypy treba podľa dámy vykoreniť, pretože vina je na strane útočníka, nie na strane napadnutej ženy.

    Aby sa to podarilo, najprv vraj treba preškoliť učiteľov. „Učitelia najprv absolvujú aspoň 25 hodín školení. Tie pokryjú základné témy – pochopenie genderových rolí, genderové normy. Ako stereotypy ovplyvňujú spoločnosť a naše vzťahy. Potom sa dívame na konkrétne formy genderovo podmieneného násilia, ako ich môžeme rozpoznať, ako s nimi bojovať. Pre učiteľov je veľmi dôležité vedieť, ako zvládať konkrétne prípady, pretože keď sa o takých veciach bavíte v škole, tak študenti potom často prídu a zverujú sa. Takže musíte vedieť, aké sú oficiálne postupy,“ pokračovala.

    Po preškolení prichádzajú na rad diskusie so študentmi, ktoré sa môžu uskutočniť aj formou hry. Zdá sa, že podobná forma diskusií študentov láka. Vraj prahnú po informáciách. Podobných diskusií sa môže uskutočniť 12 až 13. Po ukončení trinásťdielneho cyklu sa vraj stáva, že sa žiaci sami prihlásia, že budú ďalej šíriť informácie medzi svojimi rovesníkmi, pretože ich téma oslovila.

    Celý rozhovor nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -