Putin v roku 2024 neskončí. Stane sa prvým prezidentom Rusobelie, tuší verejnoprávny redaktor

    0
    Alexander Lukašenko a Vladimir Putin na archívnej snímke. Foto: TASR

    Keď v roku 2024 vyprší prezidentovi Vladimirovi Putinovi mandát, ako hlava štátu vraj neskončí. Stane sa podľa Harzera prvým prezidentom „Rusobelie“.

    „Integrácia Ruska a Bieloruska do spoločného zväzového štátu po viac ako dvadsiatich rokoch výrazne postúpila a zneistila Severoatlantickú alianciu aj Európsku úniu. Zhruba s takými úzkostnými obavami mohol ísť podľa ruských a bieloruských médií vyjednávať v decembri do Moskvy bieloruský diktátor Alexander Lukašenko,“ píše redaktor a dodáva, že Lukašenko preto nemalú časť svojho novoročného prejavu venoval nezávislosti krajiny. Bielorusko podľa neho začalo rok 2019 s politickými obavami a narastajúcimi špekuláciami o ohrození suverenity.

    „Decembrová dráma v troch dejstvách, teda zatiaľ posledné preťahovanie sa Bieloruska s Ruskom o ceny ropy (a často aj plynu), zatiaľ nemá jasný výsledok,“ pripomína redaktor Českého rozhlasu.

    Harzer si všíma, že tentoraz boli emócie medzi Minskom a Moskvou vypätejšie ako obvykle. Pre pat, ktorým sa decembrové rokovania skončili, je možné, že sa spor pretiahne na celý rok 2019. „Rusko totiž za predĺženie hospodárskych úľav, z ktorých Bielorusko až doteraz ťažilo, požaduje kompenzácie,“ uvádza Harzer s tým, že podľa posledných vyjadrení Kremľa má kompenzácia spočívať v prehĺbení integrácie oboch krajín.

    „Nad tým, že môže ísť Rusku o posilnenie svojho vplyvu a do budúcna možno aj o spojenie oboch štátov do jedného, v posledných dňoch hojne špekuluje bieloruská aj ruská tlač,“ poznamenáva ďalej Harzer. Ale podľa bieloruského politológa Alexandra Kazakjeviča vraj nemá Rusko premyslený plán na pripojenie Bieloruska. „Myslím, že sa z tej situácie budú snažiť vyťažiť maximum. Je veľa vecí, ktoré sa Moskve nepáčia,“ vyhlásil.

    „Vyjednávanie sa točí okolo ruského ,daňového manévru‘, ktorý Bielorusko pripraví o zľavu na dovoz ropy,“ zdôrazňuje Harzer s tým, že ruský parlament v lete odhlasoval zmeny týkajúce sa vývozných ciel ropy a ťažby energetických surovín, ktoré podľa expertov pripravia minskú štátnu pokladnicu o stovky miliónov dolárov.

    Pôvodný text nájdete na webe iRozhlas.cz.

    autor: nab

    - Reklama -