Ruský terorizmus? Na Ukrajine Rusko odpálilo dom, stopy vedú cez Poľsko až k poslancovi AfD, tvrdí Slobodná Európa

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Podľa tohto servera 28-ročný Michal Prokopowicz, obvinený z vlaňajších podpaľačských útokov na maďarské kultúrne centrum na Ukrajine, na súde vypovedal, že dostal inštrukcie od nemeckého novinára. Dotyčný novinár sa volá Manuel Ochsenreiter a podľa servera bol tiež poradcom nemeckého poslanca AfD. To nie je všetko, čo obvinený povedal. Chcel vraj, aby vina padla na ukrajinských ultranacionalistov, preto na budovy namaľovali nacistické symboly.

    K týmto dvom útokom došlo v západoukrajinskom Užhorode vo februári 2018. Pri útoku nebol nikto zranený, údajne však utrpeli vzťahy Maďarska a Ukrajiny, ktoré sú podľa Slobodnej Európy už aj tak napäté pre zákon, ktorý obmedzuje právo maďarskej menšiny na vzdelávanie v maďarčine. Po prešetrení prípadu ho ukrajinské orgány odovzdali Poliakom. Tí zadržali troch mužov, ktorí majú údajne väzby na ultrapravicové organizácie. Tri týždne po útokoch ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin naznačil, že za incidentmi stojí Rusko.

    Keď sa reportéri snažili s Ochsenreiterom spojiť prostredníctvom ruskej sociálnej siete VKontakte, odpovedal im, že obvinenie je „hlúposť“, a na ďalšie otázky už nereagoval. Ako ďalej uvádza server, dotyčný udržiaval kontakty s poľskými pravicovými aktivistami vrátane Mateusza Piskorského, ktorého zatkli v roku 2016 pre podozrenie zo špionáže pre Rusko a Čínu. Je editorom nemeckého časopisu Zuerst! a podľa Slobodnej Európy často v komentároch pre ruské štátne médiá vyjadroval podporu ruským separatistom na východe Ukrajiny a kritizoval protimoskovskú zaujatosť západných médií. Podľa servera tiež pôsobil v posledných mesiacoch ako poradca poslanca AfD Markusa Frohnmaiera.

    Tento poslanec za neho obvinenie poprel vo vyjadrení pre server t-online.de. Ochsenreiter vraj popiera obvinenie ako fikciu. Poslanec si nedokáže predstaviť, že by na obvinení bolo niečo pravdy, ale pokladá za uveriteľné, že si to obvinený Poliak vymyslel, aby zlepšil svoju situáciu. To, že by s Ochsereiterom prerušil spoluprácu, odmietol, vraj si počká, či štátny zástupca novinára obviní, v prípade, že áno, tak by ho uvoľnil, aby mohol situáciu riešiť.

    Okrem Prokopowicza obžalovali ešte Tomasza Szymkowiaka a Adriana Marglewskieho. Prokopowicz vraj vo výpovedi uviedol, že súhlasil s tým, že útok vykoná, pretože nemal rád ukrajinský nacionalizmus, a okrem inštrukcií podľa svojich slov dostal od Ochsenreitera aj financie, ktoré použil na vykonanie útokov. Podľa ukrajinských orgánov to však neprebehlo najhladšie. O poškodenie centra sa dotyční pokúsili dvakrát, a to benzínom zakúpeným na miestnej pumpe v Užhorode. Keď prvý pokus nebol podľa ich gusta, kúpili vraj o jeden a pol litra viac. Ich podobu údajne zachytili bezpečnostné kamery. Ešte v deň útoku sa podľa servera podozriví vrátili cez Slovensko do Poľska.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -