Príde Matovič o svoj poslanecký mandát? Má sa o tom rozhodnúť už na najbližšej schôdzi parlamentu

    0
    Igor Matovič. (Autor: TASR)

    Informáciu o tom, žeby mal Matovič čeliť hlasovaniu, na základe ktorého môže prísť o svoj poslanecký mandát už na najbližšej schôdzi NR SR, ktorá štartuje v utorok 29. januára priniesol Denník N. Odvoláva sa pritom na návrh programu schôdze, ktorý má k dispozícii napriek tomu, že je zatiaľ neverejný a obdržali ho iba zástupcovia parlamentných strán.

    Šéf parlamentu Andrej Danko predmetný návrh doteraz do programu schôdze nezaradil, napriek tomu, že ešte v marci 2017 hlasovanie o odchode Matoviča z parlamentu odporučil výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. V ňom má koalícia väčšinu a Matovič si “zavaril” tým, že si opakovane žiadosťou na daňovom úrade nepozastavil svoju živnosť. 

    „Myslím, že to vzniklo niekde na pitke medzi plagiátorom a maznákom. Po tretej fľaške si povedali, že to niekomu musia vrátiť,“ reaguje teraz pre Denník N Matovič a dodáva:.„Ono to vyzerá strašne ako opakované porušenie zákona o konflikte záujmov. V skutočnosti išlo o to, že sa mi – myslím, že na 21 dní – aktivovala živnosť, ktorá bola prerušená len na tri roky. Nemal som však žiadne tržby, žiaden zisk, žiadnu faktúru. A oni tvrdia, že je to podnikanie, a teda som podnikal a porušil zákon. Nech si jednoducho urobia, čo uznajú za vhodné, pánboh ich za to potrestá.“ 

    V prípade, že sa návrh programu schôdze, o ktorom Denník N informuje, stane aj oficiálnym programom zverejneným na stránke NR SR, parlament by mal hlasovať o uznesení výboru z marca 2017 tajným hlasovaním.

    V sobotu 26. januára vydal k predmetnému návrhu programu  vyjadrenie aj samotný Danko, zverejňujemer ho v plnom znení tak, ako ho vydala TASR v rovnaký deň o pred 16.00 hodinou:

    Stanovisko A.Danka k 74. bodu nadchádzajúcej schôdze NR SR.

    “Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko dva roky žiadal o zaujatie stanoviska k tomuto bodu a o zmenu zákona. Opozícia však nebola schopná konsenzu, naopak, namiesto konštruktívneho riešenia len kritizovala, najmä poslanec Poliačik. Predseda parlamentu Andrej Danko sa ohradzuje voči úmyselnému konaniu voči poslancovi Matovičovi, naopak, je povinný zaradiť tento bod na program schôdze.”

     

    - Reklama -