Poľská strana ma bude v prípade ďalších pochybení okamžite informovať, tvrdí Matečná

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    “Dohodli sme sa s pánom veľvyslancom, že len čo zistia nejaké pochybenia, nielenže to nahlásia do európskeho výstražného systému, ale okamžite ma bude informovať, aby sme my vedeli dostopovať, či aj z tých ďalších bitúnkov sa mäso, ktoré, mimochodom, je certifikované poľskými veterinárnymi lekármi ako oprávnené mäso, ako kvalitné mäso, aby sa nedostalo opäť distribučnými kanálmi do našich, možno, obchodných reťazcov, reštauračných zariadení, škôl,” priblížila v súvislosti s mäsom z rizikového hovädzieho dobytka z Poľska.

    Zároveň požiadala poľského veľvyslanca, aby preverili aj ďalšie bitúnky, o ktorých hovoria poľskí novinári. “Sľúbil, že urobia všetko pre to, že aj ďalšie medializované bitúnky, ktoré sú na poľskej strane, dajú preveriť,” dodala.

    Matečná tiež skonštatovala, že avizované zavedenie kamerového systému nestačí, pretože fyzická prítomnosť veterinárneho lekára je to najdôležitejšie, čo by pri každom bitúnku malo byť. “A to je to, čo na Slovensku stále vykonávame. Ja v tom utvrdzujem všetkých našich spotrebiteľov vrátane tých, ktorí zásobujú školské jedálne a berú takéto mäso zo slovenských bitúnkov, že takéto kontroly Slovenská republika robí,” uistila.

    Poľský veľvyslanec v piatok na stretnutí odovzdal Matečnej list od poľského ministra poľnohospodárstva Jana Krzysztofa Ardanowského, v ktorom vysvetľuje celú situáciu. “Vyjadril som tiež, že v záujme poľskej aj slovenskej strany je túto situáciu riešiť tiež na odbornej úrovni, aby sa stretli tiež hlavní veterinári a hovorili o tom, ako v takej situácii v budúcnosti reagovať,” uviedol Strzalka po stretnutí.

     

    - Reklama -