Šefčoviča podporujú aj títo kritici Smeru

    0
    Eduard Kukan (Autor: TASR)

    Eurokomisár vo štvrtok 31. januára odovzdal 15 poslaneckých podpisov ako podmienku na svoju kandidatúru v NR SR a oficiálne sa tak stal jedným z 15 kandidátov. Svoju kandidatúru ohlásil na poslednú chvíľu, pričom uviedol, že Smer ho v kampani podporí 100-tisíc eurami a uviedol, že nie je členom strany.

    V kandidatúre a kampani sa nechal inšpirovať Milanom Rastislavom Štefánikom, ktorý podľa jeho slov dlhodobo pôsobil v zahraničí, ale nikdy nezabudol na svoju rodnú krajinu a čo robil, robil pre svoju krajinu. Samotný Šefčovič ponúka osobnú históriu a svoje skúsenosti počas reprezentovania Slovenska v Európskej komisii.

    Podpora

    V tom, že Šefčovič je úspešný a rovnako je dobrou voľbou pre Slovensko, sa zhodujú aj viacerí kritici Smeru. Medzi nich patrí napríklad aj bývalý minister zahraničných vecí a europoslanec Eduard Kukan, rovnako aj bývalý veľvyslanec v Maďarsku Rastislav Káčer.

    „Áno, budem ho voliť, lebo by bol dobrým prezidentom. Má osobnostné predpoklady, aby zmiernil hlboko rozdelenú slovenskú spoločnosť. Rozhodujúce pre úspech jeho kampane bude to, či dokáže presvedčiť, že to chce dokázať a že by vedel byť prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky bez ohľadu na to, ako sa dostal k nominácii,“ uviedol Kukan pre portál plus7dni.pluska.sk.

    Podporu Šefčovičovi vyslovili aj viacerí diplomati ako súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák či bývalý šéf rezortu Ján Kubiš. Tí rovnako povedali, že Šefčovič je dobrá voľba. Lajčák dokonca tvrdí, že jeho kandidatúru sledujú aj jeho kolegovia z rezortov diplomacií z ostatných členských štátov, ktorí Šefčoviča vnímajú ako dobrého kandidáta.

    Kandidatúra

    Šefčovič svoju kandidatúru oficiálne oznámil v piatok 18. januára, čiže ešte v čase, keď je činný v rámci Európskej komisie. Tu zastupuje funkciu eurokomisára a podpredsedu EK pre energetickú úniu. V oficiálnom logu má namiesto písmena M trojpohorie zo slovenského znaku a heslo Vždy pre Slovensko. „Vždy to bolo pre to, lebo som chcel, aby Slovensko bolo úspešné, rešpektované a so sebavedomým hlasom,“ vysvetlil.

    Medzi jeho životný príbeh patrí aj rodina a manželka Helena Šefčovičová, s ktorou tvorí pár už vyše 30 rokov. „Sme silný tím už od študentských čias,“ povedal Šefčovič počas ohlasovania kandidatúry. Manželka kandidáta sprevádzala počas celej jeho kariéry a napriek tomu, že vyštudovala pedagogiku, sa viac ako za katedrou zamestnávala v konzulátoch, v ktorých pracoval aj Šefčovič.

    Tvrdí, že v boji o Prezidentský palác nemá čo skrývať. „Každý člen Európskej komisie (EK) musí prejsť dôslednou kontrolou, ktorá sa odrazí v jeho finančnej deklarácii. Keďže som v minulom volebnom období zodpovedal aj za vnútornú bezpečnosť, musel som disponovať najvyššou európskou a NATO bezpečnostnou previerkou. To znamená otvoriť všetky vaše účty, nielen vás, ale aj vašich rodičov, švagrovcov, svokrovcov, detí,“ povedal.

    Šefčovič je od piatka 1. februára uvoľnený z funkcie eurokomisára, vzal si neplatené voľno. V Európe nejde o prvý prípad, keď sa eurokomisár uchádzal o post hlavy štátu. V minulosti tak konala aj Dalia Grybauskaiteová z Litvy, ktorá funkciu prezidentky vykonáva už druhé volebné obdobie.

    Kritika od opozície

    Opozičné strany kandidatúru Šefčoviča skritizovali. Najsilnejšia opozičná strana SaS uviedla, že ide o kandidáta mafie a oligarchov. „Iba človek zahľadený výhradne do vlastnej kariéry nedokáže rozpoznať túto súvislosť, a to ho diskvalifikuje ako slušného prezidenta, ktorý bude stáť v ťažkých chvíľach za občanmi,“ uviedla strana SaS.

    Ich predseda Richard Sulík následne konštatoval, že Šefčovič chce byť opäť eurokomisárom, ale nominovať ho môže iba Smer, pričom dodáva, že zrejme im musí urobiť protislužbičku, za čo považuje práve kandidatúru v prezidentských voľbách. „Považujem to za silný dôkaz, ako je Smer na tom personálne zle, ako je personálne vyprázdnený a nemajú použiteľných kandidátov ani na takýto dôležitý úrad,“ povedal Sulík.

    Priznáva, že ide o top úradníka a eurokomisára, ktorý sa za desať rokov zrejme vo svojej pozícii našiel, no vyčíta mu, že bez boja sa vzdal kandidatúry na predsedu Európskej komisie, ktorú ohlásil ešte minulý rok. Kandidatúry sa nakoniec vzdal v prospech svojho kolegu z frakcie – Holanďana Fransa Timmermansa. Viac sme písali TU.

    - Reklama -