Chľastajte, pitie bude lacnejšie. To je veľmi „chytré“. Najnovší komentár Markéty Šichtařovej

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    Asociácia penzijných spoločností ČR upozornila, že si v rámci penzijného pripoistenia šetrí na jeseň života okolo 967-tisíc ľudí. Objem nasporených peňazí predstavuje 42,7 miliardy Kč (vyše 1,6 miliardy eur  pozn. red.). Na prvý pohľad to vyzerá, že sa Česi začali správať zodpovedne a sporia si na starobu, na obdobie, keď sa naplno prejaví demografická kríza a na dôchodky nebude zďaleka toľko peňazí ako dnes.

    „Lenže keď prepočítame, koľko peňazí pripadá na jedného sporiteľa, zistíme, že to už také perfektné nie je, pretože to je v priemere len 44 158 Kč (asi 1 700 eur  pozn. red.). To je skôr katastrofa než terno, ak by sme vyšli z toho, že z tejto sumy by ľudia mali v dôchodku žiť,“ napísala Šichtařová. A pokračovala: „Z celkového počtu dvadsiatich ôsmich fondov skončili v zisku iba dva. Lenže to je len nominálny zisk. Infláciu, ktorá vlani predstavovala 2,1 %, totiž neprekonal ani jediný fond. Čiže reálne bol každý – KAŽDÝ! – z týchto fondov v strate. Úspory týchto 967-tisíc ľudí sa tak reálne znehodnotili. Títo ľudia jednoducho majú stratu. Bodka.“

    Nehovoriac o poplatkoch, ktoré si fondy berú na správu účtov a podobne. Skrátka, ekonomicky to podľa Šichtařovej nie je žiadna sláva.

    „A teraz si predstavte, že sa nám tu stále objavujú ľudia, ktorí tvrdia, že by sporenie vo fondoch malo byť povinné. A keď už nie pre všetkých, tak aspoň pre tých, ktorí majú nadpriemerné príjmy. To je také chytré, ako keď niekto tvrdí, že vyššou spotrebou vína znižujú Moravania jeho cenu. Alebo keď niekto tvrdí, že čím viac bude chľastať, tým viac zálohovaných fliaš bude vracať, teda tým viac bude mať peňazí a bude môcť viac chľastať,“ uviedla nemilosrdne Šichtařová.

    Ľudí v starobe podľa nej nezachránia fondy, ale len viac detí a potom nejaké sporenie mimo fondov vložené napríklad do bytu, do pôdy, do zlata a podobne. „Zachrániť dôchodky nám môže len návrat k zdravému rozumu, nie k províziám lobistov,“ zhrnula dáma.

    Celý komentár nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -