Prvý registrovaný gay pár s adoptovaným dieťaťom v Česku už je za hranicami. Toto im vraj robili doma

    0
    Ilustračné foto: Praha (Autor: TASR)

    Petr Laně a Jan Rous sú ten pár, ktorý prešliapal registrovaným gayom a lesbám cestu k dieťaťu. Obaja sa spoločne s právnikom Petrom Kallom pustili do boja za zrušenie paragrafu, ktorý zakazoval adopcie registrovaným partnerom. Absurdné vraj totiž bolo, že slobodní, a to vrátane gayov a lesieb, sa osvojiteľmi stať mohli. V júni 2016 ústavný súd na základe ich sťažnosti skutočne spomínaný paragraf v zákone o registrovanom partnerstve zrušil. Ale ani tým nemali zďaleka vyhraté.

    Ich cesta vraj bola náročná a plná trápenia. „Bohužiaľ sme na našej ceste k rodičovstvu narážali na úradoch aj na ľudí, ktorí nám adopciu chceli aspoň poriadne znepríjemniť, keď už jej nemohli zabrániť, pretože už ju zákon povolil. Niektoré vyhrotené okamihy by som naozaj nerád zažil znovu. Pritom sme chceli len poskytnúť domov a lásku opustenému dieťaťu a bolo nám jedno, akého je etnika. V takomto prípade ide adopcia väčšinou veľmi rýchlo,“ hovorí Petr.

    V máji 2017 im ponúkli jedenásťmesačného Vojtu a s ním sa vlani rodina presťahovala do Holandska. Finančný expert Jan Rous tam dostal výhodnú pracovnú ponuku od jednej z centrál americkej firmy, pre ktorú v Česku pracoval. Prostredie a nový domov vraj zafungovali ako živá voda. „Po tom všetkom, čím sme si doma prešli na úradoch alebo u doktorov, sa tu cítime ako v raji,“ konštatuje Petr s tým, že predovšetkým pre dieťa sú tam ideálne podmienky. „Holandsko je krajina detí a nás tu berú ako rovnocenných rodičov,“ uvádza spokojne.

    Od začiatku vraj vnímajú ohromne pozitívny prístup tamojších ľudí. „Holanďania sú veľmi otvorení a ako dvoch otcov nás vôbec neriešia. Berú nás tak prirodzene ako fakt, že tu často prší. V parku alebo na ihrisku sa s vami každý dáva do reči. To v Česku som si medzi mamičkami na pieskovisku pripadal stále trochu ako biela vrana,“ pokračuje Petr s tým, že tam nenarážajú na žiadne predsudky.

    Vojta sa vraj v Holandsku veľmi upokojil, zrejme aj preto, že sa upokojili Petr a Jan. „Aj keď som v rodnom liste mohol byť zapísaný ako otec len ja, Honzu tu automaticky všade berú ako druhého rodiča. Má rovnaké výhody v práci, u lekára alebo v škôlke. Pocit na nezaplatenie,“ dodáva Petr a spomína, že keď si Vojtu predvlani v júni odviezli do Prahy, kontroly si u nich doslova podávali dvere.

    Keby vraj vedel, čím všetkým si budú musieť ako prvý registrovaný gay pár prejsť, asi by to vzdali. Ako ďalej priznáva, mrzí ho, že sa v Česku v Poslaneckej snemovni ťažko presadzuje manželstvo pre gayov a lesby uzákonené už v dvadsiatich piatich krajinách, ktoré by umožnilo aj osvojenie. „Honza by sa tak konečne mohol stať rodičom so všetkými právami a povinnosťami,“ vysvetľuje.

    Pôvodný text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

    - Reklama -