Orbán povedal Arabom, čo si myslí o migrácii. A Maďarsko udrelo na zahraničné firmy

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Maďarsko chce zmeniť pravidlá pre výber daní, aby zo strany medzinárodných korporácií nedochádzalo k daňovým únikom. Norbert Izer, štátny tajomník pre daňové záležitosti, povedal maďarským médiám, že reformy sa budú poväčšine riadiť pokynmi Európskej únie, ale v rámci navrhovacieho procesu sa bude konzultovať aj s maďarskými daňovými expertmi. Podľa neho je Maďarsko v súčasnosti najlepšou investičnou destináciou, a to vzhľadom na transformáciu daňového systému z roku 2011. Tá zrazila dane pre firmy na hodnotu 9 %, ktorá je najnižšia v Európskej únii. Investície do Maďarska v roku 2018 vraj predstavovali 1 380 miliárd forintov a vytvorili 17-tisíc nových pracovných miest.

    Premiér Viktor Orbán vyhlásil, že problémy s migráciou sa budú len stupňovať a je otázka, či chceme byť obeťami tohto procesu, alebo jeho pánmi. Na konferencii medzi štátmi EÚ a Ligou arabských štátov v Egypte konštatoval, že si treba počínať s rešpektom k politickým, kultúrnym a náboženským tradíciám jednotlivých krajín a že nie je možné podceňovať demografické trendy. Podľa Orbána vzrastie populácia v arabskom svete do roku 2030 o 30 % (v porovnaní s rokom 2015), zatiaľ čo Európa bude ďalej vymierať. Následne dodal, že pašeráci ľudí, teroristi, moc sústredená v nepovolaných rukách, neziskovky, médiá a špekulanti majú veľký vplyv na arabsko-európske vzťahy.

    Orbán tiež zopakoval, že maďarský prístup k migrácii je založený na úvahe, že problémy sa nemajú distribuovať, ale majú sa riešiť v mieste vzniku. Maďarsko vraj poskytne možnosť študovať na maďarských školách 1 400 študentom z krajín Arabskej ligy. Orbán zároveň poďakoval tým arabským lídrom, ktorí chránia kresťanské menšiny vo svojich krajinách, a poprosil ich, aby v tom pokračovali.

    Minister zahraničia Maďarska Szijjártó sa pre zmenu oprel do OSN. Vraj ak sa OSN nevzdá svojho „úplne zaujatého“ postoja k migrácii, nebezpečenstvo pre Európu v nasledujúcich mesiacoch bude „extrémne vážne“. Tento názor povedal Rade OSN pre ľudské práva a Konferencii o odzbrojení. Podľa ministra zahraničia totiž vojensky takmer porazený Islamský štát zvolil novú taktiku a posiela svojich bojovníkov späť do krajín, odkiaľ prišli. Podľa neho až 5 000 pochádza práve zo štátov EÚ a zadržanie takýchto bojovníkov v Bosne a v Macedónsku je vraj dôkazom. Balkánske a stredoeurópske štáty si vraj musia dobre strážiť hranice. Podľa Szijjártóa musí OSN opustiť politiku podpory migrácie, inak hrozí, že teroristi z Islamského štátu pašujúci zbrane sa zvezú na vlne migrácie.

     

     

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU, TU a TU.

     

     

     

    - Reklama -