Nedáme peniaze univerzitám! Uzemnil Donald Trump svojich odporcov, ktorí mlátia ľudí za iný názor

    0
    Americký prezident Donald Trump reční v Palm Beach. (Autor: TASR)

    Sloboda slova je jedným zo základov americkej ústavy. Už niekoľko rokov sa však množia názory, že na amerických univerzitách sa nerešpektuje. Niekoľko rečníkov čelilo obštrukciám zo strany ľavicových aktivistov, ktorí pri ich vystúpeniach robili hluk alebo tvorili blokády, aby sa rečníci nedostali do sály.

    Posledným incidentom bol útok na Haydena Williamsa, ktorý sa v kampuse univerzity v Berkeley snažil získať ďalších prívržencov konzervatívneho hnutia a podľa svojich slov aj slov polície ho napadli. Polícia teraz zatkla domnelého páchateľa. Došlo tiež na obvinenie polície a univerzity, že reakcia bola pomalá, vzhľadom na to, že k útoku došlo 19. februára, a že dôvodom bolo, že išlo o napadnutie konzervatívneho aktivistu. Informovala o tom televízna stanica Fox News.

    Teraz sa do veci vložil prezident Donald Trump. Na konferencii CPAC v sobotu ohlásil, že už čoskoro podpíše exekutívny príkaz. „Dnes s pýchou oznamujem, že už čoskoro podpíšem exekutívny príkaz, ktorý bude od univerzít vyžadovať, aby podporovali slobodu slova, ak chcú dostávať peniaze z celoštátnych výskumných grantov,“ oznámil Trump a v sále vypukol veľký jasot nasledovaný potleskom a skandovaním USA, USA, USA”.

    „Ak chcú naše doláre, a dávame im ich po miliardách, potom musia nechať ľudí, ako je Hayden a mnoho ďalších mladých aj starých ľudí, hovoriť. Sloboda prejavu. A ak nie, tak ich to vyjde draho,“ vyhlásil americký prezident po tom, ako sa dav upokojil.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -