Nemci! Nemci to boli! Václav Klaus st. k výročiu roku ’39: Chcú, aby sme zabudli

    0
    Bývalý český prezident Václav Klaus (Autor: TASR)

    Klausovi sa zdá, že v posledných rokoch sa pripomínajú predovšetkým výročia rokov 1918, 1968 a 1989. Nemalo by sa však zabúdať ani na smutné výročia z rokov 1938 a 1939. Médiá podľa Klausa venujú veľkú pozornosť sovietskej okupácii z roku 1968, ale neúmerne menšiu pozornosť venujú nemeckej okupácii, ktorá český národ postihla postupne medzi rokmi 1938 a 1939.

    „Som si istý, že je podceňovanie tohto výročia nenáhodnou vecou. Tento ,príspevok‘ k nášmu zabúdaniu má evidentný cieľ: vtedajší strašný zásah Nemecka do našich dejín odsúvať do pozadia. A prispievať tým k prevypravovaniu našej histórie tak, aby sa viac hodila do dnešného európskeho naratíva,“ napísal Klaus v komentári.

    Klaus si myslí, že hlavná rola Nemecka v hrôzach druhej svetovej vojny sa odsúva do pozadia, pretože Nemecko je dnes hlavnou politickou silou celej EÚ. A keď už sa Nemecko spomína, tak k tomu podľa Klausa dochádza v spojitosti s povojnovým odsunom Nemcov. Toto majú údajne na svedomí českí lepšoľudia.

    Nemci sa medzi rokmi 1939 až 1945 pokúšali zničiť český národ, na čo by sa podľa Klausa nemalo zabúdať.

    „Nacisti sa svojimi likvidačnými plánmi netajili. Hrozilo, že náš národ bude naozaj zničený. To treba pripomínať aj dnes. Nemožno to bagatelizovať súčasnými pokusmi nanovo konštruovať európske dejiny tak, aby sa hodili dnešku,“ zdôraznil exprezident. 15. marec 1939 podľa Klausa odštartoval najhoršiu dejinnú etapu v českej histórii. Treba na to myslieť. Takisto vraj treba myslieť na to, že v roku 1945 väčšinu českého územia oslobodila Červená armáda, nie Američania. Aj to sa dnes odsúva do pozadia.

     

    - Reklama -