Istanbulský dohovor: Fico očakáva, že návrh získa v pléne širokú podporu

    0
    Anton Hrnko a Robert Fico na archívnej snímke (Autor: TASR)

    Národná rada SR pokračuje v diskusii k návrhu uznesenia z dielne SNS, ktorým má parlament požiadať vládu o zastavenie ratifikácie Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor). Rokuje o ňom v úvode štvrtého dňa 43. schôdze.

    Do rozpravy je ešte prihlásených osem rečníkov. V predchádzajúcej písomnej časti sa hlásilo 15 zákonodarcov. Zastavenie ratifikácie okrem SNS podporuje aj Smer-SD a značná časť opozície. Šéf Smeru-SD Robert Fico očakáva, že návrh získa v pléne širokú podporu.

    Podľa uznesenia má Národná rada SR požiadať vládu, aby nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru. Kabinet má tiež oznámiť Rade Európy, že Slovensko sa nehodlá stať zmluvnou stranou dohovoru.

    SNS zdôvodňovala uznesenie tým, že existujú pochybnosti pri výklade viacerých ustanovení dohovoru, a že je v rozpore so slovenskou ústavou. Poukazuje na definíciu partnerstva a zdôrazňuje, že v slovenskej ústave je manželstvo definované ako zväzok muža a ženy. Problematická je podľa SNS aj otázka rodu.

    Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená) zdôraznila, že dohovor nejde proti ústave a pokiaľ ide o rod, muž a žena značí pohlavie, nie rod. Pojem rod je podľa jej slov v dohovore len pre účely tohto dokumentu.

    Strana prišla s uznesením v čase, keď podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) nie je Istanbulský dohovor na programe dňa. Minister to označil za politickú agendu SNS. Dohovor spôsobil v minulosti napätie v koalícii.

    Poslanci Európskeho parlamentu (EP) následne v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte neratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska.

    Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

     

    - Reklama -