OĽaNO chce zrušiť zákon o preukazovaní majetku a prijať nový

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Súčasný zákon treba podľa nich zrušiť pre jeho nedostatky z hľadiska ústavnosti, a tiež preto, že podľa OĽaNO je zdanenie nepreukázaných príjmov a na ich základe získaného majetku efektívnejší a rýchlejší spôsob ako prepadnutie nelegálneho majetku v konaní vedenom súdom a orgánmi činnými v trestnom konaní.

    OĽaNO zdôrazňuje potrebu účinného zákona, ktorý by mal v boji proti korupcii reálny vplyv na tzv. veľké ryby. Hnutie poukazuje, že súčasný zákon možno obísť buď účelovým rozdelením majetku podozrivého ešte počas konania o preukazovaní jeho pôvodu, alebo využitím neobvyklých obchodných operácií. 

    Nový zákon, ktorý OĽaNO navrhuje, má priniesť alternatívny mechanizmus preukazovania pôvodu príjmov a majetku. Jeho ťažisko nemá spočívať v prepadnutí nelegálneho majetku v prospech štátu, ale v dodatočnom zdanení nelegálnych príjmov, na základe ktorých bol tento majetok nadobudnutý, a uložení prísnej daňovej sankcie.

    “Hlavným cieľom návrhu zákona je zabezpečenie efektívneho odhaľovania zatajených či nezdanených príjmov a na ich základe nadobudnutého majetku a ich následné odobratie ústavne konformným spôsobom,” vysvetľujú poslanci.

    Konanie, ktoré by sa mohlo začať z úradnej povinnosti, ako aj na základe (neanonymného) podnetu tretej osoby, by sa zameriavalo na preukázanie podozrivých príjmov. “Prípadne aj podozrivého majetku vrátane podchytenia neobvyklých obchodných operácií a účelového rozdeľovania majetku,” dopĺňa OĽaNO.

    Okrem dodatočného zdanenia nepriznaných príjmov by podľa návrhu ukladal správca dane ďalšiu sankciu vo výške 60 percent alebo 80 percent z hodnoty nepriznaných príjmov. “Čo sa spolu s dodatočne zaplatenou daňou prakticky rovná 100 percentám nepriznaných príjmov, respektíve viac, ale v takom prípade sa uplatní korekčný mechanizmus,” vysvetľuje hnutie. 

    Primárne teda nemá ísť o postihnutie majetku, ale príjmov, na základe ktorých bol tento majetok nadobudnutý. “Čo však sekundárne bude viesť k postihnutiu samotného nelegálneho majetku. Napríklad v podobe jeho zaistenia a daňovej exekúcie,” dopĺňajú poslanci.

     

    - Reklama -