Chronológia spojená so vznikom ĽSNS až po návrh na jej rozpustenie

    0
    Popularita strany Mariana Kotlebu je na vzostupe (Autor: TASR)

    Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko vstúpila do slovenského parlamentu po voľbách 5. marca 2016, keď získala 8,04 percenta hlasov. V Národnej rade (NR) SR získala 14 kresiel. V súčasnosti má poslanecký klub ĽSNS 13 členov.

    V súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR prináša TASR chronológiu tejto strany aj udalostí spojených s návrhom na jej rozpustenie.

    7. marca 1995 – Ministerstvo vnútra (MV) SR zaregistrovalo Ľudovú stranu. Subjekt vznikol po tom, ako sa o registráciu neúspešne pokúšala strana Slovenský národný front. Následne sa rozdelila na Ľudovú stranu a Slovenskú pospolitosť.

    9. mája 1995 – Na MV SR bola zaregistrovaná ako občianske združenie aj Slovenská pospolitosť. Ustanovujúci snem sa konal 24. augusta 1996 v Dolnej Krupej. Podľa webstránky Slovenskej pospolitosti sa v jej radoch objavil Marian Kotleba ako vodca v roku 2002.

    20. októbra 2000 – Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo Stranu priateľov vína, ktorú založil Milan Fogaš, neúspešný kandidát na post prezidenta SR v marci 1998 (v tom čase prezidenta volili poslanci NR SR). Stranu neskôr v roku 2010 prevzali stúpenci Slovenskej pospolitosti.

    18. januára 2005 – MV SR zaregistrovalo Slovenskú pospolitosť ako politickú stranu aj napriek výhradám, ktoré voči tomuto subjektu vyslovilo počas predchádzajúceho obdobia.

    28. augusta 2005 – Slovenská pospolitosť zorganizovala vo Zvolene tzv. fakľový pochod. Predstavitelia na podujatiach v Banskej Bystrici, v Martine či vo Zvolene odsúdili Slovenské národné povstanie (SNP) a označili ho za boľševický puč proti slovenskej samostatnosti.

    28. októbra 2005 – Návrh na rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – národná strana podal generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka na Najvyšší súd SR. Dôvodom bola podľa Trnku skutočnosť, že svojimi stanovami, programom a činnosťou na území SR porušovala Ústavu SR, ústavné zákony, zákony, ale aj medzinárodné zmluvy.

    1. marca 2006 – Najvyšší súd SR rozpustil Slovenskú pospolitosť – národnú stranu, pretože vo svojom ľudovom programe podmieňovala účasť občanov na voľbách do NR SR registráciou v jednom zo stavov. Podľa senátu NS sa tým porušil ústavný princíp priamej, slobodnej a všeobecnej možnosti voliť a byť volený. Strana pokračovala v činnosti ako občianske združenie s názvom Slovenská pospolitosť.

    17. júna 2006 – Niektorí čelní predstavitelia rozpustenej Slovenskej pospolitosti sa zúčastnili na parlamentných voľbách v roku 2006 na kandidátke Slovenskej ľudovej strany, tá však získala iba 0,16 percenta hlasov.

    6. septembra 2006 – Šéf občianskeho združenia Slovenská pospolitosť Marian Kotleba, ktorý bol učiteľom na banskobystrickom osemročnom športovom gymnáziu, skončil ako pedagogický zamestnanec školy a pôsobil na jej pôde už iba ako technicko-hospodársky pracovník.

    12. novembra 2008 – Občianske združenie Slovenská pospolitosť rozpustilo MV SR s odôvodnením, že šíri národnostnú nenávisť. Združenie sa voči tomuto rozhodnutiu odvolalo na Najvyšší súd SR.

    17. novembra 2008 – Asi 500 pravicových extrémistov pod dohľadom mestskej aj štátnej polície demonštrovalo v uliciach centra Bratislavy v rámci zhromaždenia Pochod za slobodu.

    18. mája 2009 – Strana priateľov vína zmenila názov na Ľudová strana sociálnej solidarity. Do tohto subjektu vstúpili predstavitelia Slovenskej pospolitosti, keď sa im počas roku 2009 nepodarilo zaregistrovať na MV SR stranu s názvom Naše Slovensko. Takýto subjekt už totiž existoval.

    1. júla 2009 – NS SR na správnom konaní zrušil rozhodnutie MV SR z 12. novembra 2008 o rozpustení Slovenskej pospolitosti (SP) a vec vrátil na ďalšie konanie ministerstvu. NS SR uznal, že rozhodnutie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bolo nezákonné a neboli splnené zákonné podmienky na rozpustenie SP. SP ako občianske združenie tak fungovala ďalej aj po odvolacom konaní na NS SR.

    8. augusta 2009 – Na neohlásenom a nepovolenom zhromaždení v Šarišských Michaľanoch, kde sa zišli prívrženci Slovenskej pospolitosti, musela zasahovať polícia. Kotlebovi prívrženci hádzali na policajtov kamene, fľaše a sklenené poháre. Poriadkové sily ich spacifikovali a vytlačili z areálu futbalového ihriska.

    22. augusta 2009 – Pochodom 40 členov a prívržencov Slovenskej pospolitosti do centra mesta Krompachy sa začalo protestné zhromaždenie proti rómskej kriminalite. Vodcu pospolitosti Mariana Kotlebu zaistila v ten deň polícia. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

    14. novembra 2009 – Ako nezávislý kandidát sa bývalý vodca Slovenskej pospolitosti Marian Kotleba uchádzal o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Získal 13.629 hlasov, čo predstavuje 10,03 percenta, teda nepostúpil do druhého kola.

    22. februára 2010 – Pôvodne Strana priateľov vína a neskôr Ľudová strana sociálnej solidarity zmenila názov na Ľudová stranu Naše Slovensko, ktorý používa dodnes v podobe Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

    9. marca 2010 – Marian Kotleba, bývalý predseda Slovenskej pospolitosti (SP), potvrdil, že bude kandidovať v parlamentných voľbách v roku 2010 ako člen Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS).

    12. júna 2010 – ĽSNS získala v parlamentných voľbách 1,33 percenta hlasov, volilo ju 33.724 občanov. Neúspešne Marian Kotleba kandidoval v roku 2010 aj v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici.

    10. marca 2012 – ĽSNS v predčasných parlamentných voľbách dosiahla výsledok 1,58 percenta (40.460 hlasov). V deň volieb zhodou okolností zhorel hrad Krásna Hôrka, čo podnietilo niekoľko zhromaždení ĽSNS v obci Krásnohorské Podhradie s avizovaným cieľom bojovať proti tzv. rómskej kriminalite.

    9. novembra 2013 – Vo voľbách do VÚC skončil Marian Kotleba v prvom kole na druhom mieste so ziskom 21,3 percenta hlasov, volilo ho 26.521 voličov. Prvý bol Vladimír Maňka (Smer-SD) s 49,47 percenta (60.960 hlasov). V druhom kole 23. novembra zvíťazil Marian Kotleba, keď získal 55,53 percenta (71.397 hlasov).

    5. marca 2016 – Konali sa riadne parlamentné voľby do NR SR, v nich získal Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko 8,04 percenta (209.779 hlasov). V Národnej rade Slovenskej republiky získala strana 14 kresiel, v súčasnosti ju zastupuje 13 poslancov.

    9. marca 2016 – Generálna prokuratúra (GP) vzápätí po voľbách zaevidovala desiatky elektronických podaní, ktoré vyzývali generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára podať na Najvyšší súd podnet na rozpustenie Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

    25. mája 2017 – Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár podal 24. mája 2017 Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

    8. júna 2017 – Ľudová strana sa premenovala na Ľudovú stranu Pevnosť Slovensko. Jej štatutárom je poslanec za ĽSNS Martin Beluský. Do tejto strany sa môžu presunúť predstavitelia strany Mariana Kotlebu ĽSNS v prípade jej zrušenia.

    26. júla 2018 – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na predsedu parlamentnej strany Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana K. Obvinil ho z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

    16. marca 2019 – Predseda ĽSNS Marian Kotleba sa zúčastnil na voľbách prezidenta SR, v prvom kole získal 10,39 percenta hlasov (222.935) a skončil na štvrtom mieste za Zuzanou Čaputovou, Marošom Šefčovičom a Štefanom Harabinom.

    21. marca 2019  – Správne kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR vytýčilo termín zasadnutia vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej strany ĽSNS na 9. apríla.

    9. apríla 2019 – Senát Najvyššieho súdu (NS) SR pojednával vo veci prípadného rozpustenia parlamentnej ĽSNS, pojednávanie a vynesenie rozhodnutia odročil na 29. apríla 2019.

    29. apríla 2019  Zrušenie kotlebovcov? Padlo rozhodnutie.

     

     

    - Reklama -