Vo Washingtone prijali zástupcov maďarskej opozície. Trumpa vyzvali, aby Orbánovi vyčítal potláčanie slobody

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Podľa spravodajského servera 24.hu predstavitelia diplomacie Spojených štátov prijali dvoch členov predsedníctva mimoparlamentného opozičného hnutia Každého Maďarsko – Pétera Márkiho-Zaya a Zoltána Késza.

    Márki-Zay na schôdzke vyhlásil, že Orbán nie je totožný s Maďarskom, a že jeho súčasná vláda má alternatívu.

    “Orbán sa iba zdanlivo stavia proti prisťahovalectvu, v skutočnosti jeho kabinet už prijal desaťtisíce migrantov. Medzi nimi boli aj kriminálnici a arabskí teroristi hľadaní v Amerike,” dodal opozičný politik.

    Podľa jeho slov je z hľadiska bezpečnosti vzájomného vojenského spojenectva dôležité, aby sa Maďarsko snažilo o dobré vzťahy so svojimi prirodzenými partnermi, a nie s Čínou a Ruskom.

    Témami tohto stretnutia bolo členstvo Maďarska v NATO, maďarsko-ruské vzťahy, ale hovorilo sa aj o tom, že v uplynulých dňoch niekoľkí americkí republikáni i demokrati vyjadrili obavy z prijatia Orbána Trumpom.

    Prezidenta vyzvali, aby Orbánovi vyčítal potláčanie slobody médií a demokratických hodnôt.

    Business jet Dassault Falcon vo farbách maďarských ozbrojených síl na palube s Orbánom pristál vo Washingtone o 16.15 h SELČ.

    Jeho schôdzka s Trumpom v Bielom dome v rámci pracovnej návštevy je plánovaná na o 14.00 h tamojšieho času (20.00 h SELČ).

     

    - Reklama -