Lajčák o Východnom partnerstve aj o odstúpení Iránu od jadrovej dohody

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Lajčák po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci pripomenul, že rokovanie s partnermi z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny patrilo k jeho dominantným bodom.

    Všetci sa zhodli na tom, že je to dobrý program

    Spresnil, že účastníci tohto podujatia zhodnotili desať rokov programu a hovorili o tom, ako by sa vzájomné vzťahy so šesticou postsovietskych krajín mali vyvíjať do budúcna.

    “Všetci sa zhodli na tom, že je to dobrý program a s konkrétnymi výsledkami. Určite sa dalo dosiahnuť viac, ale aj to, čo sa dosiahlo, je niečo, s čím môžeme byť spokojní. Je tu jasná diferenciácia  krajín, kde je potrebné, aby sme mali takú víziu do budúcnosti, ktorá bude zohľadňovať ich ambície podľa toho, do akej miery sa chcú priblížiť EÚ,” vysvetlil Lajčák.

    Podľa jeho slov je jasné, že perspektíva členstva v Únii nie je pre tieto krajiny na programe dňa, ale je tu veľký priestor na využitie medzi tým, čo sa už dosiahlo, čiže medzi asociačnými dohodami a samotným členstvom v EÚ.

    Lajčák upozornil, že z pohľadu EÚ, ale aj Slovenska, sú východní partneri susedmi a ich stabilita je aj v tunajšom záujme.

    “Nie je to jednosmerná ulica, kde my im niečo dávame a oni z toho profitujú. Ak budú mať rovnaké hodnoty a rovnaké ekonomické systémy, bude to aj v našom záujme,” opísal situáciu.

    Lajčák dodal, že to platí osobitne aj pre krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), ktorej traja členovia priamo susedia s niektorým zo štátov Východného partnerstva.

    Aj preto Slovensko pred niekoľkými dňami pripravilo v Bratislave stretnutie V4 + VP, ktoré podľa Lajčáka vygenerovalo sériu zaujímavých námetov, pričom o viacerých z nich sa hovorilo aj v pondelok v Bruseli.

    Čiastočné odstúpenie Iránu od jadrovej dohody neruší dohodu ako takú

    Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa v pondelok v Bruseli nestretli na spoločnom rokovaní so svojim americkým rezortným partnerom Mikeom Pompeom.

    Ten do Bruselu nečakane zavítal v deň zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, aj pre napätú situáciu s Iránom, avšak šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová naplánovala rokovania s ním až po uzavretí bežnej pracovnej agendy Rady ministrov.

    Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, podľa ktorého na týchto rokovaniach budú okrem Mogheriniovej a Pompea aj diplomati Británie, Francúzska a Nemecka, čiže krajín, ktoré boli spolu s Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi signatármi jadrovej dohody s Iránom. Spojené štáty pred rokom od tejto dohody odstúpili.

    Británia a Nemecko na okraj pondelňajších rokovaní v Bruseli vyjadrili znepokojenie nad zvyšovaním napätia na Blízkom východe, keď Američania uplynulý týždeň vyslali do oblasti Perzského zálivu lietadlovú loď a ďalšie bojové plavidlá a bombardéry.

    Lajčák pripomenul, že EÚ má od začiatku jasnú a konzistentnú pozíciu.

    Únia privítala dohodu o kontrole iránskeho jadrového programu a oceňuje, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) má plnohodnotný prístup k jadrovým zariadeniam v Iráne, pričom všetky doterajšie správy potvrdili, že Teherán plní svoje záväzky.

    Únia vlani vyjadrila rozčarovanie nad rozhodnutím Spojených štátov vycúvať z dohody, na čo Irán nedávno zareagoval odstúpením od istých článkov.

    “Stanovisko EÚ je však také, že to neznamená odstúpenie od dohody ako takej, ani od jej kľúčových elementov. Vnímame eskaláciu aj vojenskú prítomnosť a sme z toho znepokojení, lebo môže dôjsť k nejakej provokácii alebo nevyprovokovanému incidentu, čo by malo fatálne dôsledky,” vysvetlil Lajčák.

    Zároveň vyjadril nádej, že večerné rokovania Pompea s európskou trojkou (Británia, Francúzsko, Nemecko) a Mogheriniovou povedú k upokojeniu vášní. “Tie odkazy z európskej strany pôjdu presne v tomto zmysle,” dodal.

    Na otázku, či diplomati EÚ hovorili aj o iránskom “ultimáte”, keď Teherán minulý týždeň poskytol dvojmesačnú lehotu zvyšku signatárskych krajín na to, aby dodržali svoje sľuby chrániť bankový a ropný sektor pred americkými sankciami, Lajčák odpovedal, že Rada ministrov o tomto bode nerokovala.

    Podľa neho aj preto, že treba počkať na výstup rokovaní “európskej trojky” s Pompeom, pričom ostatné krajiny EÚ uvedenú trojicu krajín uznávajú ako predstaviteľov celej Únie v tomto procese.

    “Najlepšie, čo si vieme predstaviť, je prísne rešpektovanie tejto dohody všetkými jej signatármi,” zhodnotil Lajčák postoj EÚ.

    - Reklama -