Americký poradca ruských privatizátorov naložil Putinovi. Na vlnách ČRo ho za to vychválil Jefim Fištejn

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Aslund napísal knihu Ruský klanový kapitalizmus. Píše v nej, že Jegor Gajdar naštartoval dôležité ekonomické reformy, ktoré však súčasný prezident Vladimir Putin pochoval. Namiesto toho, aby v nich pokračoval, zmenil systém na kleptokraciu, v ktorej si vďaka korupcii prídu na svoje predovšetkým Putinovi priatelia a spojenci, ale ruská ekonomika ako celok týmto rozkrádaním trpí.

    Bohatnú vraj predovšetkým Putinovi priatelia z detstva, Putinovi priatelia z KGB a jeho súčasní najvýraznejší podporovatelia. Dlhoročný ruský prezident má vo svojich rukách toľko moci, že si takéto hýrenie môže dovoliť. Podľa Aslunda mal Putin tento vývoj na mysli od chvíle, keď sa stal prvýkrát prezidentom, teda v roku 2000.

    Knihu predstavil na vlnách Českého rozhlasu publicista oboznámený so situáciou v Rusku Jefim Fištejn.

    „Treba si uvedomiť, že ruské peniaze vo výške až 800 miliárd dolárov sú vyvedené do cudziny a zaparkované v nehnuteľnostiach. Anders Aslund tvrdí, že investície do ruského hospodárstva nepredstavujú 30 percent HDP, ako tvrdí ruská štatistika, ale len 20 percent, a priemerný rast v Putinovej ére nedosahuje sedem percent, ale len jedno percento. Putin konsolidoval svoju politickú moc pomocou nebotyčnej korupcie. Je to veľmi účinná korupcia, ktorá pracuje v jeho prospech a na prospech jeho najbližších priateľov,“ napísal Fištejn.

    Celý text nájdete na webe irozhlas.cz.

    - Reklama -