Kollár: Viete, pán Beblavý, keby ste boli aspoň chlap, keby ste mali aspoň gule

    0
    Miroslav Beblavý a Boris Kollár počas diskusie v televíznom štúdiu TA3. (Autor: TA3)

    Na úvod diskusie televízia odvysielala reportáž o udalostiach, ktoré sprevádzali návštevu Le Penovej v Bratislave pri príležitosti konferencie hnutia Európa národov a slobody, ktorej hostiteľom bol práve Kollár.

    Na Dvořákovom nábreží, teda na adrese tejto konferencie, sa konal protest antifašistických iniciatív, ktoré prišli vyjadriť odmietavý postoj ku stretnutiu zástupcov krajnej európskej pravice.

    Medzi protestujúcimi aktivistami boli aj zástupcovia Progresívneho Slovenska a strany Spolu, vrátane Beblavého. Televízia dala v reportáži priestor aj spoluorganizátorovi protestnej akcie Dominikovi Hatiarovi, ktorý je zároveň aj najmladším kandidátom na europslanca za spomínanú koalíciu.

    „Musíme si dať veľký pozor, aby sme si do Európskeho parlamentu nezvolili extrémistov a populistov. V Británii sa to stalo pred 10 rokmi v podobe Nigela Faragea a teraz sa tá krajina nachádza na pokraji hospodárskej katastrofy zvanej brexit,” vysvetlil pred kamerou 25-ročný Hatiar.

    Beblavý sa následne v štúdiu vyjadril, prečo považuje Le Penovú za veľmi nebezpečnú. Argumentoval tým, že pred troma rokmi pri prezidentskej kampani vo Francúzsku hovorila o vystúpení Francúzska z eurozóny a schengenu.  

    „Ak takáto politička, ktorá je vo Francúzsku síce menšinová, ale pomerne silná, príde na Slovensko a naše politické sily, by som povedal, sa s ňou kamarátia, tak sme cítili potrebu hovoriť, že to nie je v poriadku,” vysvetlil Beblavý dôvody, prečo sa protestu on a ďalší politici zúčastnili.

    Kollár Beblavému pripomenul, že Le Penová svoju rétoriku zmenila a upozornil ho, že vytrháva veci z kontextu. „Typický príklad progresívnych ľudí, ktorí niečo vytrhnú z kontextu,” reagoval. „Le Penová aj pred slovenskými novinármi povedala jasné posolstvo: Opravme si vlastný dom, že nechce vystúpiť ani z EÚ, ani zo schengenu, nechce rušiť ani euro,” podčiarkol líder Sme rodina.

    Beblavý však oponoval, že Le Penová nehovorila o vystúpení z EÚ ako tínedžerka a opäť odkazoval na jej oficiálny volebný program v prezidentskej kampani vo Francúzsku: „To, čo teraz hovoríte, pán Kollár, to znamená, že keď Fico sľúbi, že už nebude kradnúť a pán Kotleba sľúbi, že už nebude fašistom, tak je to pre vás prijateľný partner? Lebo tiež boli, akí boli, ale už deklarujú, že to tak už nebude. Ja si myslím, že ľudí treba posudzovať podľa ich dlhodobého prínosu do politiky, podľa toho, čo dlhodobo robia a hovoria, a myslím si, že u Le Penovej je to jasné, čo dlhodobo robí a hovorí.”

    Beblavý: Le Penová je veľmi nebezpečný človek

    Beblavý doplnil, že jeho nezaujíma, čo dnes Le Penová povie, keďže vždy hovorí niečo iné: „Pre mňa je to veľmi nebezpečný človek, ktorý práve povie a urobí to, čo sa hodí, čo je možno populárne u jej voličov a je ochotná obetovať preto aj Európu.”

    Kollár na Beblavého slová reagoval, že má dvojaký meter na všetko, lebo keď mení názor Le Penová, tak to mu prekáža, ale keď “jeho najbližší politický partner, pán Kiska, mení každého pol roka názor, tak to mu nevadí. To, keď pán Kiska povie, že iba hlupák nemení názor, keď sa menia okolnosti, to rešpektuje, ale keď to urobí môj koaličný partner v nejakej veľkej frakcii, no tak to už nemôžeme rešpektovať”, spustil na Beblavého a zdôraznil, že vstupuje do Salviniho frakcie teraz a vie, čo tá frakcia chce.

    Pripomenul, že Európa národov a slobody presadzuje ochranu hraníc, tradícií a podporu sociálnych vecí, ako sú napríklad rodiny s deťmi. Vzápätí podotkol, že  jeho “tieto tanečky týchto neoliberálov vôbec nezaujímajú”. 

    „Pokiaľ sú ale vaše priority tie, ktoré ste vymenovali, tak som rád,” nadviazal Beblavý na Kollára s tým, že priority, ktoré menoval, sú aj prioritami európskych ľudovcov, ku ktorým chce Spolu v rámci Únie patriť.

    Kollár: Pán Beblavý, vaša pracovná metóda je klamstvo

    Kollárovi následne pripomenul, že v roku 2016 zagratuloval Britom, že v referende úspešne rozhodli o svojom vystúpení z EÚ a vyčítal mu, že aj on chcel vystupovať z EÚ. Poukázal zároveň na to, že tiež mení názory, hovorí to, čo je práve populárne a preto ho oprávnene teraz kritizuje.  

    „Pán Beblavý, vaša pracovná metóda je klamsvo, ja som nikdy, nikdy nepovedal, že chcem vystúpiť z EÚ. To znamená, že ste práve klamali v priamom prenose. A to, že som zagratuloval Angličanom? Áno. A viete prečo? Lebo najvyššie právo je sa v národnom referende rozhodnúť. A je úplne jedno, či zachráňme lesy, zachráňme more, zachráňme veľrybu, vystúpme z EÚ. Ja si myslím, že nikto nemôže nad toto právo nadradiť EÚ. Myslím, že národné referendum by mal byť ten vrchol tej demokracie. A keď sa tvárite ako ten správny demokrat, tak by ste to mali rešpektovať. A to je politika EÚ, tých štandardných politikov EÚ, ktorá doviedla tých Angličanov do tejto mizérie. Keby sa EÚ jasne tvrdo vymedzila proti prvej migračnej vlne a proti všetkým týmto nezmyslom, ktoré robila, tak asi by tá atmosféra v tom Anglicku nenastala…”

    Beblavý uviedol, že súhlasí s tým, že referendum je “právo sväté”: „Otázkou však je, či je to dobré. Či je to dobré pre Britániu, či je to dobré pre nás a či to máme vítať – lebo vy ste to privítali. Vy ste povedali, že je to super. Vy ste povedali, ešte raz to prečítam, že im chcete pogratulovať, že prejavili toľko vlastenectva a hrdosti. To znamená, že vy ste to vtedy považovali za veľmi dobrý jav a ja som ani dnes, ani vtedy to nepovažoval za veľmi dobrý jav…”

    Beblavý tvrdí, že je iné meniť názory v domácej politike a v geopolitike

    Beblavý sa vrátil ešte k téme zmene názorov, ktorú on vyčítal Kollárovi a Le Penovej a ktorou argumentoval aj líder Sme rodina, keď hovoril o zmene názorov u Kisku, ktorá podľa jeho slov Beblavému neprekáža. „Byť názorovo prelietavý v domácej politike, keď o nič nejde, je v v poriadku, respektíve nie je to v poriadku, ale, bohužiaľ, deje sa to. Ale byť názorovo prelietavý v geopolitike, v tom, kam Slovensko patrí… To môže byť za určitých situácií pre Slovensko veľmi nebezpečné,” upozornil Beblavý.

    Kollár v reakcii zopakoval, že nikdy nehovoril o vystupovaní z EÚ, považuje Úniu za výborný projekt, ktorý však, samozrejme, má aj svoje chyby.

    Potom sa Beblavý ešte zmienil o dôležitosti Únie, vyzdvihol napríklad Merkelovú pre jej vyriešenie situácie s migrantmi, pričom pripomenul dohodu s Tureckom.

    Kollár: Keď takto chcete meniť Slovensko, tak ja som fakt v šoku

    Vzápätí sa diskusia dostala do búrlivejšej fázy, lebo Kollár Beblavému tvrdo vytkol, že ako politik prišiel so svojimi kolegami z dvojkoalície počas návštevy Le Penovej protestovať, pričom sa mal správať tak, že ho to šokovalo.

    „Oháňate sa tu extrémistami, oháňate sa tým, že tu potrebujete robiť protesty voči nám, lebo sme zavolali Le Penovú, ale prepáčte mi, keď som videl, čoho ste sa tam dopustili, čo ste tam spáchali… Vy keď sa hráte na tých nadľudí a tých správňakov a tých slušných ľudí, keď ste videli, ako my sme tam za vami normálne slušne došli, vy ste neboli ochotní diskutovať, namiesto toho ste nás urážali, napádali, pľuli na nás, rozhadzovali jedlo. Akože ja som bol zdesený, keď toto chcete, takto meniť Slovensko, tak ja som fakt v šoku,” s dôrazom sa vrátil Kollár ku konferencii hnutia Európa národov a slobody, ktorú usporiadalo jeho hnutie.

    Moderátor zjavne nemal v úmysle pustiť diskusiu týmto smerom a zmenil tému a Kollára sa opýtal na kauzu Heinza-Christiana Stracheho. Líder Sme rodina odpovedal, že Strache urobil to najlepšie, čo mohol.

    Ocenil, že pri podozrení z korupcie podal demisiu. Považuje to však za zlyhanie jednotlivca. Beblavý namietal, že v prípade Stracheho nešlo len o korupciu, ale aj o vlastizradu, pretože bol ochotný predať krajinu Rusku.

    Aj v tomto bode to medzi politikmi iskrilo, lebo Kollárovi sa nepáčilo, že vyšetrovanie podozrení sa ešte neskončilo a Beblavý už hovorí o vlastizrade a poučil ho: „Mali by ste byť viac zodpovedný politik a nie proste tu strieľať od stola…”

    Beblavý tvrdí, že Kollár provokoval

    Po téme “Strache” však prišla reakcia Beblavého na Kollárove obvinenia, ktoré sa týkali protestu počas návštevy Le Penovej v Bratislave. „Mňa sa to veľmi nepríjemne dotklo, pretože pán Kollár tam bol. Keď niekto dostane niečo z druhej ruky, samozrejme, nemusí mať vždy pravdivé informácie… Ale pán Kollár to videl: my sme tam boli asi dvadsiati z Progresívneho Slovenska a Spolu, my sme na nikoho nepľuli, nikomu sme nenadávali, my sme držali transparenty a to bolo všetko. A pokojne sme vyjadrovali svoj protest. To, že keď tam pán Kollár vyšiel a niečo veľmi provokatívne tam z ampliónu vykrikoval…,” začal hovoriť svoju verziu Beblavý. “Že nech sa páči, priniesli sme vám croissanty, tak to je strašne provokačné…”, prerušil ho Kollár, Beblavý na to nereagoval a pokračoval: „Takže tam nejakí traja ľudia, ktorých som ani nepoznal, ale viem garantovať, že neboli ani z Progresívneho Slovenska, ani zo Spolu, že on ich natoľko nahneval, že mu to tam vykrikovali, s tým ja naozaj neviem nič urobiť. Ale Progresívne Slovensko a Spolu protestovali absolútne pokojne a ničoho zlého sa nedopustili. A pán Kollár to vedel, lebo tam stál, on ma tam videl…”

     Vyzývali ste na klamstvá a podvody, vravel Beblavému Kollár

    Beblavý vzápätí v reakcii na otázku moderátora odsúdil nevhodné správanie sa osôb, ktoré nevyberaným spôsobom zaútočili. „Myslím, že toto nie je cesta,” povedal Beblavý, pričom Kollár sa pri jeho slovách iba usmieval, aby vzápätí dal Beblavému jasne najavo, že mu neverí: „Klamstvo, to je vaša pracovná metóda. Veď vy a vaši sympatizanti ste vyzývali na klamstvá a podvody, na internetových sieťach ste hovorili: znižujte rating hotelu tým, že ste neboli spokojní so službami a neviem čo… Museli vypnúť internet, museli vypnúť facebook, áno, máme na to dôkazy, že si to na sociálnych sieťach odkazovali, ešte tam bola aj súťaž o tričko, že kto dá horší hejt voči tomu hotelu. Viete, pán Beblavý, keby ste boli aspoň chlap, keby ste mali aspoň gule a povedali, dobre, urobili sme chybu. To som urobil ja vo veľa prípadoch, keď mi boli vyčítané kontakty, že som poznal Petra Steinhübela. Tak som sa postavil pred novinárov. Nemal som s tým problém. Ale vy nemáte ani tie gule… Lebo hovoriť o mne, že som provokoval s croissantmi… Veď to máme natočené… Toto keď je pre vás provokácia, tak my sa vás musíme obávať, keď uchopíte moc, čo potom budete robiť?”

    Celú diskusiu, ktorá po popísanej slovnej prestrelke pokračovala už v o čosi pokojnejšom duchu, si môžete pozrieť na videu televízie TA3, pričom debata medzi Kollárom a Beblavým začína už spomínanou reportážou z bratislavskej konferencie hnutia Európa národov a slobody po 36. minúte. 

     

    - Reklama -