Kremeľ dúfa, že ukrajinský prezident Zelenskyj pomôže zlepšiť vzťahy s Ruskom

    0
    Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skladá prezidentský sľub v parlamente v Kyjeve (Autor: TASR)

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle poslať blahoželanie Zelenskému, ktorý sa v pondelok slávnostne ujal funkcie.

    Putin podľa slov Peskova zablahoželá Zelenskému až k “prvým úspechom” pri riešení konfliktu na východe Ukrajiny a k normalizovaniu vzťahov s Ruskom.

    Vzťahy medzi oboma krajinami sú napäté od ruskej anexie Krymu v roku 2014 a nasledujúceho separatistického povstania na východe Ukrajiny, pripomína AP.

    Na otázku, či Rusko splní Zelenského požiadavku na prepustenie ukrajinských zajatcov, Peskov novinárom povedal, že Moskva je ochotná pokračovať v rozhovoroch o tejto záležitosti.

    Zelenskyj v inauguračnej reči oznámil rozpustenie parlamentu a vyzval na konanie predčasných volieb. Pôvodne sa mali konať v októbri tohto roku.

    Podľa agentúry AP bolo rozpustenie Verchovnej rady jedným z predvolebných sľubov Zelenského, ktorý ju nazýval skupinou ľudí zaujímajúcich sa iba o vlastné obohacovanie sa.

    Zelenskyj vyzval poslancov, aby využili dva mesiace do predčasných volieb na schválenie zákona, ktorý by im odňal imunitu pred trestným stíhaním.

    V inauguračnej reči tiež uviedol, že jeho prvou úlohou bude ukončenie konfliktu s Moskvou podporovanými separatistami na východe krajiny. “Našou prvou úlohou je prímerie v Donbase,” vyhlásil Zelenskyj. Konflikt si doteraz vyžiadal približne 13.000 ľudských životov.

    Štyridsaťjedenročný Zelenskyj, ktorý sa stal najmladším ukrajinským postsovietskym prezidentom, počas slávnostnej ceremónie v parlamente prisľúbil, že bude chrániť “zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny”. Podľa agentúry Reuters povedal, že k dialógu s Ruskom môže dôjsť až po vrátení ukrajinského územia a vojnových zajatcov.

    Zelenskyj tiež požiadal parlament, aby prijal zákon proti nelegálnemu obohacovaniu sa a aby podporil jeho návrh na odvolanie ministra obrany, šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a generálneho prokurátora. Títo všetci sú spojencami bývalého prezidenta Petra Porošenka. Minister obrany Stepan Poltorak a šéf SBU Vasyľ Hrycak krátko po Zelenského slovách oznámili odstúpenie zo svojich funkcií.

     

    - Reklama -