Francúzske rodiny zažalovali Boeing. Za katastrofy lietadiel v Etiópii a ndonézii

    0
    Záchranári odnášajú zabalené telá obetí z miesta nehody lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, pri meste Bishoftu, 50 km južne od Addis Abeby 10. marca 2019. (Autor: TASR)

    Pri páde lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré smerovalo z Addis Abeby do kenskej metropoly Nairobi, zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane siedmich občanov Francúzska.

    K nešťastiu došlo iba niekoľko mesiacov po obdobnej havárii ďalšieho lietadla rovnakého typu v Indonézii.

    Prvá žaloba, ktorú podala rodina jednej z francúzskych obetí, odkazuje na pád lietadla spoločnosti Lion Air v Indonézii a uvádza, že vtedajšie “technické zlyhanie nesmelo byť ignorované” Boeingom ani nikým iným, kto sa podieľal na výrobe lietadla.

    Rodina podľa AFP obviňuje Boeing z “neúmyselného zabitia”. Druhú žalobu na spoločnosť podala Francúzska, ktorej pri havárii lietadla Boeing 737 MAX v etiópskej Addis Abebe zahynul manžel.

    Táto žena tvrdí, že Boeing pochybil pri zabezpečení nevyhnutných opatrení po tragédii letu spoločnosti Lion Air, pretože sa obával poškodenia reputácie a negatívnych finančných následkov.

    “Boli si toho vedomí, mohli zabrániť tejto nehode. To lietadlo nemalo nikdy vzlietnuť,” povedala novinárom.  Pozostalí požadujú od Boeingu odškodné vo výške 276 miliónov dolárov, uvádza sa v texte žaloby.

    Boeing v sobotu priznal, že po daných dvoch tragických haváriách musel napraviť nedostatky v softvére letového simulátora lietadla 737 MAX, ktorý sa používa na výcvik pilotov.

    Išlo o prvé priznanie nedostatkov zo strany spoločnosti odvtedy, ako stiahla z prevádzky inkriminovaný typ lietadla následkom jeho celosvetového zákazu leteckými spoločnosťami a regulačnými úradmi.

    Všeobecne sa predpokladá, že príčinou oboch havárií bol z veľkej miery chybný softvér automatického letového systému MCAS.

    - Reklama -