Malta čelí kritike Rady Európy. Dôvodom je zavraždená novinárka

    0
    Portrét maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej (Autor: TASR)

    Caruanová-Galiziová († 53) bývala jedným z najznámejších novinárov na Malte, pričom pravidelne písala články o podozreniach z korupcie v tejto stredomorskej krajine. O život prišla 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

    Predpokladá sa, že vykonávateľmi tohto činu boli traja Malťania, ktorých v decembri 2017 zadržali a následne ich mali postaviť pred súd. Proces sa však doteraz nezačal a čoskoro by mohli byť prepustení na slobodu.

    V súvislosti s objednaním vraždy Caruanovej-Galiziovej polícia nikoho nezatkla.

    Holandský poslanec Pieter Omtzigt vo svojej správe pre PZ RE vymenúva celý rad korupčných škandálov na Malte, nedostatkov v tamojšom právnom systéme a zdržaní vo vyšetrovaní daného prípadu.

    “Policajné vyšetrovanie bolo zdržané odmietaním úradov odvolať príslušníka s konfliktom záujmov. Polícia nebola schopná prevziať údaje z prenosného počítača pani Caruanovej-Galiziovej, keď jej boli ponúknuté,” napísal Omtzigt.

    Polícia podľa neho nezahrnula do vyšetrovania ani popredné osobnosti, o ktorých novinárka písala.

    “Viem úplne pochopiť, prečo rodina Caruanovej-Galiziovej vôbec neverí v schopnosť maltských orgánov vyšetriť efektívne túto vraždu. Zjavne je teraz potreba viesť nezávislé vyšetrovanie,” dodal poslanec.

    Kancelária maltského premiéra Josepha Muscata bezprostredne nereagovala na žiadosť AP o vyjadrenie. Spomínaný výbor PZ RE prerokoval obsah predloženej správy na stredajšom zasadnutí v Paríži.

    Prijal pritom návrh uznesenia vyzývajúceho na vyšetrenie tejto vraždy, o ktorom má v júni hlasovať v Štrasburgu celé PZ RE.

    - Reklama -