Richter: Urobím všetko, aby som presadil vážnu diskusiu o 13. dôchodku

    0
    Ján Richter (Autor: TASR)

    “Je to vízia a potreba, 13. dôchodok sa týka každého dôchodcu,” zdôraznil.

    “Ak by sa aj začalo s nižšou sumou, že by to hneď nebola plná hodnota, je ale dôležité, aby sme naštartovali proces,” povedal Richter s tým, že viacerí seniori už nemajú príležitosť si finančne prilepšiť prácou.

    V súvislosti s vianočným príspevkom uviedol, že tento rok bude zvýšený o 100 % prvýkrát.  Minister ocenil pracujúcich seniorov.

    “V žiadnom prípade neberú miesta mladým, pretože máme skoro 100.000 voľných pracovných miest. Často seniori pracujú na miestach, ktoré možno nie sú také zaujímavé pre mladých ľudí, ale sú potrebné na chod ekonomiky,” konštatoval.

    Pripomenul, že dôchodcom pracujúcim na dohodu je poskytovaná rovnaká výhoda ako pracujúcim študentom v súvislosti s odvodmi. Šéf rezortu práce je presvedčený o tom, že zastropovanie dôchodku je dobré riešenie.

    “Nikto nebude nikoho vyháňať v 64 rokoch, to je možnosť. Ak sa niekto už zdravotne nebude na to cítiť, ak fyzické sily ubudli, môže odísť na dôchodok bez nejakej ujmy, ako by to bolo v prípade predčasného dôchodku, kde sa isté percentá odrátavajú,” uviedol s tým, že ak občan chce ďalej pracovať, má na to zákonne vytvorené podmienky.

    Zdôraznil, že JDS je významným sociálnym partnerom a otázka medzigeneračnej solidarity je veľmi dôležitá. Podrobne predstavil účastníkom konferencie kroky vlády v oblasti zamestnanosti, rodinnej a dôchodkovej politiky.

    Lipiansky: Dôležité sú transformácia vianočného príspevku a model valorizácie

    V súčasnosti je veľmi dôležité, aby sa pohla vpred transformácia vianočného príspevku na 13. dôchodok a tiež téma nového modelu valorizácie.

    Povedal to v stredu pre TASR predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Ján Lipiansky počas konferencie organizácie o sociálnych témach.

    S príhovorom, kde priblížil konkrétne kroky vlády v tejto oblasti, vystúpil v úvode minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

    “V tomto novom modeli valorizácie máme garantovanú jej minimálnu výšku,” konštatoval Lipiansky.

    Zároveň zdôraznil, že prioritou JDS je pobyt seniora v prirodzenom rodinnom prostredí pred životom v tzv. kamenných domoch, kde sú poskytované služby. S tým súvisí podľa neho vytvorenie podmienok na starostlivosť o člena rodiny.

    “Ak bude niekto opatrovať otca a matku, aby za to skutočne dostal príslušnú odmenu, ktorá nebude veľmi rozdielna od prípadného zamestnania,” poznamenal.

    Posledné tri roky je podľa neho zhoda v tom, že opatrovateľstvo je nielen záležitosťou rezortu práce a sociálnych vecí, ale aj ministerstva zdravotníctva.

    Sú rôzne odkázanosti, kde sociálny pracovník nemá kompetencie, napríklad v podávaní liekov a podobne.

    “Pán minister Richter nám povedal, že sa urobili kroky, ale tempo je pomalé,” uzavrel Lipiansky s tým, že počas diskusie na konferencii si zmapujú jednotlivé problémy a do dvoch mesiacov budú aktualizovať priority JDS v sociálnej oblasti.

    - Reklama -