VIDEO Kiska vysvetľuje, prečo išiel do politiky: Zomreli zbytočne, musíme to zmeniť

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Zlyhávanie zdravotníctva bolo jedným z hlavných dôvodov, prečo som sa rozhodol vstúpiť do politiky, stať sa prezidentom. Na Slovensku máme množstvo skvelých lekárov aj sestričiek, ale v Dobrom anjelovi som denne na vlastné oči videl, že skutočne sociálny štát na Slovensku nefunguje,”  píše Kiska na sociálnej sieti pri videu, ktoré zverejnil v stredu (29.5) v rámci série videostatusov, ktoré postupne publikuje pred koncom prezidentského mandátu a sám ich označil za 10 najsilnejších momentov, rebríček svojich pocitov, príbehy, ktoré má stále pred očami.

    Podľa jeho slov je veľmi bolestivé stretávať sa s rodičmi, ktorí plačú z toho, v akom stave je zdravotníctvo na Slovensku. “Podľa štatistík zomrie ročne na Slovensku zbytočne vyše 4500 ľudí. Mohli by žiť, keby bolo naše zdravotníctvo kvalitnejšie. Je to obrovské číslo,” upozorňuje dosluhujúci prezident, ktorý už avizoval založenie vlastnej poltickej strany a v tomto kontexte zrejme treba vnímať aj tento jeho status.

    Pripomína, že toľko kritizovaná a zároveň mimoriadne citlivá téma slovenského zdravotníctva mu od začiatku jeho prezidentského mandátu nebola ľahostajná: “Hneď po nástupe do funkcie prezidenta som riešil kauzu predraženého piešťanského CT-čka. Mimoriadne som vystúpil s príhovorom pred poslancami v Národnej rade, kde som hovoril o neúnosnej situácii. Povedal som: Ťažko môžeme ľudí presviedčať, že najväčším problémom zdravotníctva je nedostatok peňazí, ak bude štát tolerovať alebo nedokáže ustrážiť nehospodárne nakladanie, nezrozumiteľné obchody alebo rovno rozkrádanie verejných zdrojov v zdravotníctve.“

    V závere Kiska uvádza, že hoci sa “snažil spraviť zo zdravotníctva prioritu, hoci sa teraz o ňom viac hovorí, stále nevidíme skutočné výsledky.” Poukazuje pritom na prepracovanosť lekárov a zdravotných sestier, ktorí v mnohých prípadoch radšej uprednostia prácu za hranicami a pacienti majú na Slovensku problém dostať sa k špecialistovi. “Musíme to zmeniť,” uzaviera Kiska.

    Autor: Redakcia

     

    - Reklama -