Poľský prezident volá po zachovaní ruských sankcií až do zjednotenia Ukrajiny

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prehliadky čestnej stráže vo Varšave 31. augusta 2019. (Autor: TASR)

    Podľa agentúry Ukrinform Duda taktiež poznamenal, že prípadná výmena väzňov medzi Ukrajinou a Ruskom by mohla byť dobrým krokom na vyriešenie krízy na východe Ukrajiny. Takisto zdôraznil, že urovnanie historických sporov medzi Poľskom a Ukrajinou je pre poľskú stranu “zásadné”.

    “Varšava podporuje a bude podporovať Ukrajinu v jej zbližovaní s EÚ a NATO a podporuje vnútorné demokratické transformácie a reformy v krajine,” uviedol ďalej Duda. Poďakoval sa ukrajinskému prezidentovi za sobotňajšiu účasť na pamätných udalostiach vo Varšave pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny.

    Poľský prezident taktiež uviedol, že jeho krajina sa teší na rozvoj dopravnej a hraničnej infraštruktúry, čím sa prehĺbi obchodný obrat medzi Poľskom a Ukrajinou.

    Zdôraznil, že poľská strana preskúma možnosť zvýšenia počtu kontrolných stanovíšť na poľsko-ukrajinskej hranici, ako aj možnosť rozvoja dopravných spojení, najmä pozdĺž riek Južný Bug a Dnester.

     

    - Reklama -