Neformálne? Musíme sa rozprávať, napísal Kiska a zverejnil túto fotografiu

    0
    Zľava Alojz Hlina a Andrej KIska (Autor: FB/A. Hlina)

    Predseda strany Za ľudí Andrej KIska a šéf KDH Alojz Hlina si podľa všetkého včera (3. 9.) sadli za spoločný stôl. Aspoň na základe ich statusov na sociálnej sieti sa to tak javí.

    Odkazom ich stretnutia je spoločná svojka, na ktorej sa obaja politici usmievajú.

    „Musíme sa rozprávať. Ak chceme zmenu, ak chceme vymeniť neschopných politikov a posunúť Slovensko dopredu,” takto stručne komentoval fotografiu s Hlinom Kiska, pričom zdôraznil, že celé to bolo neformálne. 

    Hlina napísal k snímke rovnako iba pár v viet – a to v podobnom duchu ako exprezident: „Dnes príjemné stretnutie s prezidentom A. Kiskom. Musíme sa rozprávať, ak nám na Slovensku záleží. A môžete sa spoľahnúť, rozprávame sa.”

    To, ako majú títo politci k sebe blízko, je však otázne, keďže Hilna sa nedávno na adresu Kisku vyjadroval dosť kriticky. V rozhovore pre ParlamentnéListy.sk koncom júna exprezidenta kritizoval, že síce hovoril o spoločnom postupe opozície, ale odmietal ísť do koalície so stranami Progresívne Slovensko a Spolu. 

    „Neviem presne, ako to myslel pán Kiska s tým spoločným postupom. Po voľbách sa o tom môžeme rozprávať. Pred voľbami by mal pán Kiska spolupracovať a vytvoriť trojkoalíciu s PS a Spolu, to dáva logiku. Nič iné logiku nedáva. Nemôžete spájať oheň s vodou. Spájať niečo, čo nie je hodnotovo kompatibilné len preto, aby sme zmiatli voličov,” reagoval Hlina, ktorý sa v našom rozhovore zamyslel aj nad potenciálom Kiskovej strany.

    „Má potenciál priniesť bývalého voliča Smeru, SNS alebo Mosta-Híd? Má alebo nemá? Podľa mňa, a nielen podľa mňa, nemá. Možno existuje potenciál prebrať zopár bývalých voličov Mosta-Híd. Jeho potenciál je však v tom, že dokáže zobrať hlasy opozičných strán. Legitímne sa pýtam: Je to potrebné? Toto potrebujeme? Máme mu otvárať bráničku? Ale ešte raz, pán Kiska sa rozhodol vstúpiť do priestoru, nevítame ho, netlieskame mu, budeme sa brániť. Ale áno, po voľbách sa môžeme rozprávať,”  uvedol Hlina.

    Šéf KDH dokonca zašiel ďalej a stranu Za ľudí nazval obchodom so “zmiešaným tovarom”, pričom narážal na fakt, že KIska v rozhovore pre jedno médium uviedol, že je proti registrovaným partnerstvám a jeho spolustraník Miroslav Kollár zverejnil o deň neskôr v inom médiu komentár, v ktorom napísal: “…som liberál a som za registrované partnerstvá.”

    „Kto sa v tom má vyznať? Je to nepoctivá politika. Je to studený kalkul… Takže pán Kiska išiel osloviť kresťanov, konzervatívcov a pán Kollár zase šiel upokojiť liberálov. Veď Kiska len išiel zobrať nejakých tých konzervatívnejších voličov, ktorým stačí, keď povieš, že si proti registrovaným partnerstvám. Predajňa so zmiešaným tovarom. Tento typ politiky sa mi nepáči a odmietam ju robiť. KDH je plnohodnotná kresťansko-demokratická strana. Nie je žiadna predajňa so zmiešaným tovarom. Nemôžete byť ráno konzervatívec a večer liberál,” dodal Hlina.

    Celý rozhovor so šéfom KDH nájdete TU.

    Autor: Redakcia

    - Reklama -