Zástupca nemeckého rádia odmieta vypovedať pred ruskou parlamentnou komisiou

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Naopak, Hoffmann podľa nej pozval vedúceho vyšetrovacej komisie vytvorenej 19. augusta na pôde Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, aby pricestoval do Nemecka.

    V liste adresovanom vedeniu Štátnej dumy Hoffmann pripomína, že DW sídli v Nemecku a zodpovedá sa nemeckým dozorným orgánom. Hoffmann preto nevidí z právneho hľadiska možnosť zúčastniť sa na zasadnutí komisie.

    Vedúci tejto komisie Vasilij Piskariov predtým uviedol, že sú k dispozícii nové informácie o pokusoch o ovplyvňovanie vnútorných procesov v Rusku zo strany cudzích štátov. O aký druh materiálov ide, Piskariov nepovedal.

    Nutnosť pozvania šéfa DW pred komisiu Piskariov zdôvodnil tým, že ruská strana chce vedieť pravdu, “a to sa dá nie výmenou listov, ale komunikáciou zoči-voči”.

    Piskariov dodal, že to, “odkiaľ hrozba pochádza, kto zasahuje a aké sily sa používajú proti Rusku”, bude možné hovoriť až po dôkladnom prešetrení všetkých skutočností.

    Podpredseda frakcie vládnucej strany Jednotné Rusko Andrej Isajev nedávno zopakoval, že poslanci Dumy považujú za zasahovanie do záležitostí Ruska to, že veľvyslanectvo USA zverejnilo na svojej webovej stránke lokality, odkiaľ sa začínali protestné pochody proti zamietnutiu registrácií nezávislých kandidátov na komunálne voľby v Moskve. 

    Okrem toho ruské vládne kruhy považujú za zasahovanie do vnútorných záležitostí aj “priame výzvy” na účasť na protestoch opozície, ktoré zazneli vo vysielaní štátnych rozhlasových staníc Hlas Ameriky a Deutsche Welle.

    - Reklama -