Áder odňal maďarské občianstvo ôsmim ľuďom

    0
    János Áder (Autor: TASR)

    Medzi ľuďmi zbavenými maďarského občianstva, ktorí sa narodili na území krajín bývalého Sovietskeho zväzu a Juhoslávie, je aj 12-ročné dieťa z Kyjeva.

    Všetci získali občianstvo v priebehu uplynulých desiatich rokov porušením zákona o občianstve – uvedením nepravdivých údajov, zatajením skutočností a zavádzaním úradov.

    Áder v máji tohto roka odňal občianstvo biskupovi, ktorý šíril protimaďarské postoje, a v roku 2017 v období od 7. do 12 júna rozhodol o odňatí maďarského občianstva v 11 prípadoch ľudí narodených na Ukrajine.

    Tí k maďarskému občianstvu prideľovanému v zjednodušenom procese prišli takisto podvodom. Maďarský systém udeľovania občianstva zneužíva množstvo ukrajinských podvodníkov.

    O udelenie maďarského občianstva sa zahraniční Maďari môžu uchádzať v zjednodušenom procese od 3. januára 2011; príslušný zákon schválil maďarský parlament 26. mája 2010.

    O maďarské občianstvo požiadali aj Maďari žijúci na Slovensku. Viacerí tak v zmysle platných právnych noriem prišli o slovenské občianstvo.

    - Reklama -