Markéta Šichtařová má naozaj strach: Červení sa pretreli na zelených. Báchorka o planéte v plameňoch. A teraz pôjde ekonomika do hája

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    Keď človek surfuje po českom internete, narazí na množstvo textov. Niektoré z nich varujú pred globálnym otepľovaním planéty a zámerne budia v ľuďoch strach. Na jeden taký text narazila aj ekonómka Markéta Šichtařová a podelila sa o neho.

    „Naša planéta je v plameňoch. Dosahy klimatickej katastrofy naberajú reálne kontúry a stále viac ľudí prepadá tvárou v tvár ekologickej kríze depresiám, environmentálnemu žiaľu a panike. Vznikajú masové hnutia žiadajúce hlboké štrukturálne reformy, väčšina politikov však na tieto požiadavky reaguje pokryteckou rétorikou, ktorú nemožno považovať za nič iné ako výsmech…“ citovala z textu ekonómka.

    Potom na blogu iDnes.cz doplnila, že po prečítaní týchto riadkov dostala naozaj strach. Lenže nešlo o strach z klimatických zmien.

    „Mám strach z toho, že červení sa prefarbili na zelených. Že ich myšlienky a zámery sú rovnako nekalé ako kedysi,“ zdôraznila.

    O planétu vraj nemá strach. Klimatickí alarmisti síce varujú, že v horiacich amazonských pralesoch horia pľúca planéty, ale Šichtařová stavia do protikladu iných vedcov, ktorí tvrdia, že lesov ubudne, čo je ekonómke ľúto, ale náš život to neohrozí.

    „Nebojím sa oteplenia. Kedysi bolo tak horúco, že Antarktída, hoci už bola na glóbuse takmer na svojom dnešnom mieste, bola zelená a preháňali sa po nej dinosaury. Alarmisti by povedali, že ekosystém je v takom skleníkovom efekte ,rozvrátený‘. Ale tie antarktické dinosaury sa podľa všetkého mali celkom slušne k svetu. Je to len uhol pohľadu. Tým dinosaurom by sa najskôr zdalo, že v rozvrate sme dnes: No povážte tú hrôzu, Antarktída je pod snehom! Tak budem musieť na záhrade začať pestovať subtropické rastliny,“ zhrnula svoj pohľad na globálne otepľovanie Šichtařová.

    Skutočný strach má len z klimatických alarmistov, ktorí sa podľa jej názoru fakticky pokúšajú zničiť ľudstvo. Starostlivosť o planétu považuje aj ona sama za dôležitú vec, lenže táto starostlivosť niečo stojí. A pokiaľ klimatickí alarmisti prichádzajú s nápadmi, ktoré zničia nielen našu ekonomiku, je to veľký problém.

    „Ženú nás k biede. Uvalili na európske automobilky reguláciu, ktorá je v rozpore s fyzikálnymi zákonmi, takže európsky priemysel môže ísť do hája. Zatvárajú jazdné pruhy, aby doprava nešla, ale stála (a čmudila a zvyšovala tak emisie), takže namiesto toho, aby ľudia mohli pracovať, stoja v zápche. Namiesto toho, aby podporovali vzdelanie, aby sme mali dosť vedcov objavujúcich enzýmy na rozklad plastov, podporujú záškoláctvo, aby sme mali dosť stupídnych jedincov, ktorí skočia na každú báchorku o planéte v plameňoch,“ varovala Šichtařová.

    - Reklama -