VIDEO Fico: Jeden úsmevný moment. Dovoľte mi popriať príjemný víkend

    0
    Robert Fico (Autor: https://www.facebook.com/robertficosk)

    Strana Smer-SD odmieta, že obedy zadarmo na Slovensku nefungujú. Za vyjadreniami niektorých starostov a obcí vidí strana “politikárčenie”.

    Smer-SD za obedy zadarmo kritizovali viaceré strany s tým, že rodiny majú problém so zaplatením kaucie pri obedoch, alebo že sa k obedom nedostanú deti z rodín v hmotnej núdzi.

    Na kritiku, ktorá sa valí na najsilnejšiu koaličnú stranu v súvislosti s obedmi zadarmo, reagoval v piatok pred novinármi predovšetkým poslanec Smeru Erik Tomáš, jeho vyjadrenia nájdete niižie.

    Počas tlačovej besedy si však vzal k téme obedov zadarmo slovo aj šéf Smeru Robert Fico, ktorý so širokým úsmevom veľmi jasne povedal, čo si o kritoch myslí.

    Video so svojim vystúpením zavesil aj na sociálnu sieť  s komentárom “Jeden úsmevný moment z dnešnej tlačovky.  Dovoľte mi popriať vám príjemný víkend. ” 

    A čo také vo videu hovorí Fico? V podstate zhrnul to, čo povedal pred ním Tomáš, akurát s  istou dávkou irónie.

    “Keď vás niekedy počúvame, tak sa pýtame, že načo sme tým ľuďom vlastne dávali peniaze?” začal rečníckou otázkou pred novinármi Fico.

    Pripomenul, že podmienky, za ktorých donedávna obedovali na školách naše deti, doteraz vlastne nikoho špeciálne nezaujímali.

    “Akonáhle Smer povedal, že ide dať obedy zadarmo, tak sa z toho stáva téma, ktorá sa má – ona sa neotočí proti Smeru – ale má sa otočiť proti Smeru. Zrazu je málo hrncov,. Ale čo my máme s hrncami? Je nekvalitná strava. Ale veď my nevaríme,” vysvetľoval Fico, podľa ktorého sa na Smer valí “utilitárna kritika”.

    “My sami si hovoríme, že niekedy je nám to až také smiešne: že niečo urobíte a odpoveďou je protikampaň proti tomuto opatreniu, len aby každý povedal, že Smer to už ani nevie… A potom príde titulok typu, že už ani nevieme rozdávať, že to ani nevieme robiť. Nikto nikdy neurobil také bezprecedentné sociálne oparenia ako urobil Smer. A za týmto slovami si stojím. A preto si aj myslím, že ešte stále sme tam, kde sme na slovenskej politckej scéne.”

    “Už aj doteraz deti z rodín v hmotnej núdzi dostávali obedy zadarmo. Už doteraz mali právo na dotáciu vo výške jedného eura. Toto je hnusná politika na úkor detí a je mi ľúto, že pán Kiska sa znížil na takúto úroveň,” adresoval kritikom poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. 

    Podľa neho v niektorých obciach rodičia doplácajú dve eurá a niekde si starostovia vymysleli kaucie, aby mohli tvrdiť, že rodičia platia viac.

    “Dostávame maily od nespokojných a nahnevaných starostov, že čo sa deje, že u nich obedy zadarmo fungujú,” tvrdí Tomáš.

    Za kvalitu obedov sú zodpovedné mestá a obce

    Zároveň sa odvoláva na prieskum Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), podľa ktorého je priemerný doplatok na obedy v obciach a mestách na prvom stupni základných škôl osem centov a na druhom stupni 12 centov.

    “Ja sa pýtam, to naozaj starostovia a primátori, ktorí za posledných päť rokov dostali o jednu miliardu eur viac na svojich príjmoch, a to drvivá väčšina je tvorená z daní z príjmov fyzických osôb, nemajú na to, aby 8 a 12 centov doplatili? Ja za tým vo veľkej miere vidím politikárčenie a, bohužiaľ, na úkor detí,” vyhlásil Tomáš.

    Strana Smer-SD tvrdí, že už prvé dni zavedenia tohto opatrenia ukázali, že plní základné dva ciele. 

    “Výrazne sa finančne odľahčili rodiny a omnoho viac detí sa dostalo k teplým obedom. O 25 % detí viac sa naobeduje. Toto bol náš hlavný cieľ, akékoľvek politikárčenie odmietame,” vyhlásil Tomáš.

    Čo sa týka kvality obedov, tak za ňu sú podľa Smeru-SD zodpovedné mestá a obce.

    “Za stravovanie žiakov podľa zákona sú zodpovední zriaďovatelia škôl a materských škôl. Aj doteraz boli povinní navariť obedy pre 100 % detí, ak by prejavili záujem, a teda sú zodpovední aj za kvalitu potravín a obedov,” myslí si Tomáš.

    Tomáš prpúšťa diskusiu o raste cien potravín

    Diskutovať je podľa neho možné jedine o tom, že od septembra vzrástli cenové pásma potravín.

    “Môžeme sa baviť, že keď chceme vyššiu kvalitu jedál, či jemne nezvýšime tú dotáciu na hornú hranicu cenových pásiem potravín, aby sa varili kvalitnejšie jedlá,” dodal Tomáš.

    Autor: TASR/Redakcia

     

    - Reklama -