Vylúčia Blahovú? Liberáli majú dnes kongres, budú schvaľovať kandidátku

    0
    Natália Blahová (Autor: TASR)

    Sulík predstavil svoj návrh kandidátky uplynulý týždeň. Volebným lídrom má byť on sám, dvojkou je europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

    Na kandidátku zaradil okrem poslancov parlamentu za SaS aj predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu. Pôvodne bol na návrhu kandidátky aj exriaditeľ RTVS Václav Mika, napokon z nej odstúpil.

    Na tretie miesto chcel Sulík nominovať podpredsedníčku strany Janu Kiššovú, tá to odmietla. Na návrhu chýbajú ľudia okolo podpredsedu Ľubomíra Galka a poslanca Národnej rady (NR) SR Jozefa Rajtára.

    Šéf SaS uviedol, že po kongrese môže dôjsť k technickým zmenám konečnej podoby kandidátky.

    “Napríklad, ak niekto odstúpi z kandidátky ešte predtým, ako ju podáme, budeme ju niekým iným dopĺňať. Takisto som nechal päť miest voľných pre prípadných záujemcov, ak sa nikto nenájde, doplníme to členmi,” povedal pre TASR.

    Treba podľa neho vybrať taký návrh kandidátky, ktorý prinesie strane najväčší osoh.

    Svoj návrh kandidátky avizovali aj predstavitelia platformy Demokratické jadro SaS, ktorými sú Blahová, Galko, Kiššová, Rajtár či poslanec NR SR Vladimír Sloboda. Na kongrese chcú diskutovať aj o budúcnosti strany a kompromise.

    “Fáza kompromisov bola dlhá, ešte aj pred prvým mimoriadnym kongresom, boli rôzne pokusy nájsť spoločnú reč. Výsledok je, že som predložil môj návrh kandidátky,” reagoval Sulík.

    Už skôr avizoval, že na kandidátke chce ľudí, ktorí neohrozia stabilitu poslaneckého klubu po voľbách.

    Blahová pre TASR potvrdila, že na kongrese sa má diskutovať o jej vylúčení z SaS. Návrh podľa nej nie je dostatočne zdôvodnený, podal ho radový člen strany, Blahová podľa neho poškodzuje dobré meno strany.

    Nominačný kongres zvolal Sulík na základe žiadosti štvrtiny členov. Strana sa zišla na mimoriadnom kongrese aj začiatkom septembra, vtedy si členovia SaS predčasne volili predsedu a volebného lídra na ďalšie štyri roky.

    Zvolanie kongresu a jeho výsledky odmietli niektorí predstavitelia strany, ktorí následne založili platformu Demokratické jadro SaS.

    - Reklama -