Kaník o útoku na Beblavého: Pichá tam, kam by pichať nemal

0
Na kombosnímke zľava Miroslav Beblavý a Ľudovít Kaník (Autor: TASR/PL.sk)

Za čias svojho ministrovania bol Kaník prezývaný “sociálny netvor”, jeho proreformné názory neboli po chuti mnohým občanom. Ako minister však stál za najväčšou dôchodkovou reformou, zriadil sa druhý pilier.

Počas Kaníkovho ministrovania sa zaviedla rovná daň, vznikol nový Zákonník práce, zaviedol sa daňový bonus na dieťa… Po celý ten čas – v rokoch 2002 až 2006 – bol jeho tajomníkom dnešný “nový politik” Miroslav Beblavý.

“Zaráža ma, že M. Beblavý namiesto toho, aby sa smelo a hrdo hlásil k tomuto obdobiu, k reformám, ktoré sa vtedy uskutočnili, ktore dodnes fungujú, neboli zrušené, naopak nadväzujú na ne všetky následné vlády, sa vykrúca a tvári, ako by tam hádam ani nebol. Spolu s výhovorkámi o akomsi neetickom správaní.

Ak sa chceme bavit o neetickom správaní, môžeme. Svedomie si ale v tom prípade bude musieť spytovať M. Beblavý,” napísal Kaník na sociálnej sieti.

Pán Kaník, poďme si ten status rozmeniť na drobné… Vyzerá to, že vy ste hrdý na svoju prácu ministra a dotklo sa vás, že Miroslav Beblavý to tak s odstupom času nevidí?

Nechcem to ďalej rozmazávať, hoci je ten status v minimalistickom rozsahu. Nemohli by sme to rozmeniť na drobné, lebo skutočne nechcem ďalej to riešiť.

Ale – rozumiem správne, že vy ste na tie reformy naozaj hrdý, nebolo ľahké ich v tom čase vôbec pretlačiť, keďže napríklad druhý pilier bola absolútna novinka…

Nechcem to riešiť. V každom prípade tie reformy sa stali základom sociálneho a dôchodkového systému. Všetky ďalšie vlády, hoci ma nazývali všelijako, na tých reformách stavali a rozvíjali ich.

Prečo ste teda napísal ten status, keď nechcete ďalej reagovať?

Nechcem prispievať k tomu, aby sme sa tu navzájom hašterili a podkopávali si nohy. To bol len taký malý odkaz k tomu, aby sa Miro (Beblavý – pozn.red.) uvedomil. Pichá tam, kam by pichať nemal.

Plánujete sa angažovať politicky? Zúčastnili ste na na pochode Za slušné Slovensko…

Momentálne nie.

Voľby 2020 ale ešte stíhate, ak by bola zaujímavá ponuka, či?

Mňa oslovujú s politickými návrhmi bežne. Nemám v úmysle prispievať do tej omrvinkárne, ktorá tu je, ďalšou omrvinkou. Neplánujem sa angažovať v politike, ja v súčasnosti ako každý občan pracujem, pracujem a pracujem.

Kaník deň predtým, ako vyjadrenie pre ParlamentéListy.sk poskytol, si zapolitizoval na sociálnej sieti s odkazom na knihu “Jak umíra demokracie” od amerických autorov S. Levitskeho a D. Ziblatta, v ktorej podľa svojich slov našiel pasáž, ktorá si zaslúži, aby z nej čiastočne odcitoval, lebo podľa Kaníka dokonale vystihuje to, čo “teraz potrebujeme aj na Slovensku”:

“Dnešné koalície často stoja na spojení podobne zmyšľajúcich zoskupení. Také koalície podobne zmýšľajúcich sú dôležité, ale na to, aby ubránili demokraciu, nestačia. Najúčinnejšie koalície bývajú tie, v ktorých sa spoja skupiny s rozdielnymi, dokonca protichodnými názormi na celý rad tém. Budujú ich nie priatelia, ale protivníci. Koalicia na obranu demokracie bude preto učinná vtedy, keď sa v nej spoja progresivisti s podnikateľmi, konzervatívcami aj náboženskými predstavitelmi…,” píše na sociálnej sieti exminister Kaník.

Lucia Balichová

 

- Reklama -