Hlavnou témou britských volieb je brexit, voličov výrazne rozdeľuje, tvrdí politológ

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Analytik označil voľby za “jednoznačne brexitové”. Súčasné názorové rozdelenie britskej spoločnosti je podľa neho výnimočné. “Vyzerá to tak, že táto otázka bude ešte dlho predstavovať základ politickej identity voličov,” dodal.

    “Názory politických strán na riešenie tohto problému sa výrazne rozchádzajú. Výsledky volieb rozhodnú, za akých podmienok, kedy a či vôbec Británia opustí Európsku úniu.

    Toto rozhodnutie bude mať potom nielen obrovské následky na vzájomné vzťahy (strán), ale aj na budúcnosť Británie ako zväzku národov,” povedal Kassim. 

    Premiér Boris Johnson sa vyjadril, že ak zvíťazí jeho Konzervatívna strana, vyvedie krajinu z Únie do 31. januára 2020.

    Labouristi chcú naopak vyhlásiť druhé referendum s cieľom odvrátiť vystúpenie Británie z EÚ alebo aspoň dosiahnuť jej odchod za iných podmienok.

    Ďalším výrazným znakom volieb je podľa Kassima “zjavná polarizovanosť” medzi dvoma hlavnými stranami, teda konzervatívcami a labouristami.

    “Obe ponúkajú veľmi odlišné vízie pre britskú ekonomiku a spoločnosť. Konzervatívci stratili mnoho svojich stredovo orientovaných kandidátov a teraz sa nachádzajú výrazne na pravej strane politického spektra. Naopak, volebný program labouristov je tým ľavico-najradikálnejším od začiatku 80. rokov,” zhodnotil Kassim súčasnú politickú situáciu.

    Konzervatívci viedli predvolebné prieskumy prakticky počas celej kampane.

    Podľa posledného prieskumu zverejneného televíziou BBC by konzervatívci získali 45 percent hlasov, čo by im zaistilo viac ako 326 kresiel potrebných na zostavenie väčšinovej vlády.

    Druhí v prieskume skončili labouristi s 33 percentami, za nimi liberálni demokrati s 12 percentami. Prieskum uskutočnila agentúra Opinium Research v dňoch 10. a 11. decembra na vzorke 3005 respondentov.

    “Ak sa stúpenci labouristov a liberálnych demokratov rozhodnú dať svoj hlas kandidátovi z tej strany, ktorá má väčšiu šancu poraziť kandidáta konzervatívcov v obvode, v ktorom majú konzervatívci menej ako desaťpercentný náskok, žiadna strana nezíska absolútnu väčšinu. Momentálne nastavenie volebného systému v Británii môže priniesť neočakávané a prekvapivé výsledky,” upozornil Kassim 

    Predchádzajúce parlamentné voľby v Británii sa konali v júni 2017 a zvíťazili v nich konzervatívci. Zaujímavosťou je, že štvrtkové voľby sú prvé od roku 1923, ktoré sa uskutočnia v decembri.

    - Reklama -